Urheiluvammoja voitaisiin ehkäistä – "riskitekijät pitää tunnistaa"

Urheiluvammojen ehkäisyssä suuri rooli on valmennuksessa. Valmentajan täytyisi tunnistaa urheilijan riskit saada vamma.

urheiluvammat
Urheiluvammoista yleisimpiä ovat nilkkavammat.YLE

Urheiluvammojen ehkäisy on mahdollista, jos asia huomioidaan valmennuksessa. Erilaiset urheiluvammatutkimukset ovat tuoneet siitä viime vuosina paljon tietoa.

Suomen valmentajat ry ja UKK-instituutti kiertävät antamassa Vammat Veks -koulutusta valmentajille, ohjaajille ja urheilijoille loukkaantumisriskiä lisäävistä tekijöistä.

– Tavoitteena, että urheilussa syntyisi vähemmän vammoja. Nyt on keskitytty varsinkin polvivammoihin, joita tulee paljon ja ne voivat olla vakavia, sanoo kehityspäällikkö Erik Piispa Suomen Valmentajat ry:stä.

Valmentajan rooli olennainen

Urheiluvammojen saamiseen voi vaikuttaa valmennuksessa. Sellaista kuulee vieläkin liian usein, että ei voisi.

Irja Lahtinen

Valmentajilla on ratkaiseva rooli vammojen ehkäisyssä. Esimerkiksi yleisiä polvivammoja voitaisiin vähentää erilaisilla harjoitteilla.

Valmentajan pitäisi tunnistaa riskit, jotka lisäävät loukkaantumismahdollisuutta. Riskitekijöitä voi olla sisäisiä, kuten urheilijan ikä, sukupuoli ja terveys sekä ulkoisia tekijöitä, kuten urheilualustat, sää tai valaistus.

– Riskitekijät pitää tunnistaa. Osaa riskitekijöistä ei voida muuttaa, mutta esimerkiksi puutteellinen liikehallinta on sellainen asia, johon valmennuksellisilla keinoilla voidaan vaikuttaa, sanoo tutkimuskoordinaattori ja fysioterapeutti, Irja Lahtinen Tampereen Urheilulääkäriasemalta UKK-instituutista.

Vaikka urheiluvammojen ehkäisystä on vahvaakin tutkimustietoa, ei viesti ole silti vielä tarpeeksi tiedostettu.

– Sanoma on se, että urheiluvammojen saamiseen voi vaikuttaa valmennuksessa. Sellaista kuulee vieläkin liian usein, että ei voisi, sanoo Lahtinen.