Nordea pakeni Lapista: Lähtisitkö pankkireissulle Helsingistä Vaasaan?

Kilpisjärven koululaisten luokkaretkirahojen palo nosti esiin kiperän ongelman. Rovaniemen pohjoispuolella ei ole yhtään Nordean toimipistettä, jossa voisi tallettaa käteistä omalle tililleen. Pankkiin on Lapissa pitkä matka – palvelevaan vielä pitempi.

Kotimaa
Nordea-pankin  sisäänkäynti Helsingissä. Valokuva on syyskuulta 2013.
Mauritz Antin / EPA

Kilpisjärven koululaisten luokkaretkirahoja paloi monen tuhannen euron edestä koulupalossa viime viikonloppuna.

Rahoja säilytettiin tulipalon aikaan koulussa, koska niitä ei ollut suostuttu vastaanottamaan 440 kilometrin päässä sijaitsevassa Nordean Rovaniemen konttorissa, jonne luokkaretkirahoja yritettiin kahteen otteeseen viedä. Rahojen vuoksi ajettiin kaikkiaan 1760 kilometriä – ja turhaan.

Pankissa koululaisten luokkaretkirahoja ei huolittu, koska niitä tarjottiin pankin mukaan väärään aikaan.

– Meillä kassapalvelut ovat Rovaniemellä auki kello 13 saakka. Varmaan tämän jälkeen on ollut tuo tilanne. Valitettava tapahtuma, sanoo Nordean Pohjois-Suomen aluejohtaja Pekka Koskela.

Käteisen rahan vastaanottoajoissa ei jousteta, vaikka käteistä tuotaisiin pitkän matkan takaa.

– Kelpaahan se raha, mutta kuten todettu, niin kello 13 saakka on kassapalvelut auki, Pekka Koskela sanoo.

Koko pohjoinen Lappi samassa tilanteessa

Tiistaina sosiaalisessa mediassa on keskusteltu kiivaasti siitä, pitäisikö pankin tarjota palveluitaan siellä missä ihmiset ovat ja niihin kellonaikoihin, kun palveluita kaivataan. Nordean Pohjois-Suomen aluejohtaja Pekka Koskelan mielestä palvella pitää, mutta palvelumuoto on vain ajansaatossa muuttunut.

– Käteisen määrä ja merkitys on pudonnut dramaattisesti. Ihmiset hoitavat laskut aika pitkälti verkkopankin ja laskunmaksuautomaattien kautta.

Niinpä Nordea on karsinut konttoreitaan Lapista ja harventanut rajusti kassapalvelujen saatavuutta jäljelle jääneissä konttoreissa. Nyt tilanne on se, että Rovaniemen pohjoispuolella ei ole enää yhtään Nordean toimipistettä, jossa käsiteltäisiin käteistä rahaa.

– Pankkitoiminta on mennyt nykyään hyvin pitkälti siihen, että käydään palveluneuvottelu, jossa keskitytään rahoitusasioihin ja säästämisen asioihin ja maksamisen asioihin, kertoo Pekka Koskela Nordeasta.

Palveluneuvottelu vain ei ratkaissut Kilpisjärven koululaisten ongelmia, eivätkä luokkaretkeään suunnittelevat koululaiset ole ainoita, joiden ongelma on ratkaisematta.

– Koko tämä käsivarsi on ihan samaa: kaikki ihmiset täällä kohtaavat sen, sanoo Kilpisjärven koulunjohtaja Timo Tuominen.

Kilpisjärvellä ollaan sitä mieltä, että on kohtuutonta vaatia käteispalveluja tarvitsevaa matkustamaan liki tuhat kilometriä päästäkseen pankkiin ja takaisin.

– En tiedä kuinka moni helsinkiläinen voisi edes kuvitella lähtevänsä vievään käteistä rahaa pankkiin vaikkapa Joensuuhun tai Vaasaan, Tuominen sanoo.

Lapissa pitkä pankkimatka on ainakin Nordean asiakkaalle olosuhteiden sanelema pakko, sillä käteistä rahaa voi tallettaa enää Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa.

– Näin on tilanne, vahvistaa Nordean Pohjois-Suomen johtaja Pekka Koskela.