Kirjeitä lihavuusleikatuilta: Yhteinen haaveemme oli olla kauniimpia hääkuvassa

Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa vuosittain noin tuhannelle ihmiselle. Miksi niihin hakeudutaan: terveydellisistä vai ulkonäkösyistä? Ja mitä niistä seuraa? Yle etsi vastauksia näihin kysymyksiin internetin vertaistukipalstoilta. Vastauksia saatiin kymmeniä, tässä niistä muutamia. Kiitos kaikille yhteyttä ottaneille.

Kotimaa
Leikkaus käynnissä.
Ajankohtainen kakkonen kertoo lisää lihavuusleikkauksista tiistaina 5.5.2015 kello 21 alkaen.

Masennuin ja lohdutin itseäni syömällä, pian painoin 140 kiloa

47-vuotias Sanna ei ollut aina ollut lihava. Nuorena hän urheili: ui kilpaa ja juoksi. Lasten jälkeen paino alkoi nousta. Herkut olivat korvike, niillä hän paikkasi parisuhteen tyhjyyttä.

Elin sairaassa parisuhteessa, mikä sairastutti minutkin. Vaadin itseltäni mahdottomia, enkä kertonut ongelmistamme kenellekään. Lopulta uuvuin.

Leikkaukseen Sanna hakeutui, kun diabetes puhkesi ja selkävaivat pahenivat.

Aiemmin minulla oli hirveä määrä pilleripurkkeja erilaisiin sairauksiin, nyt pillerit ovat vaihtuneet vitamiineihin.

Toinen ilonaihe on se, että voi ostaa vaatteensa normaalikokoisten osastolta ja pukeutua mekkoihin ja korkokenkiin.

On ihanaa, kun ei enää tarvitse käyttää telttoja.

Sanna kokee palanneensa leikkauksen myötä omaksi itsekseen.

Ne, jotka ovat tunteneet minut lapsesta asti, ovat sanoneet, että oikea Sanna on tullut takaisin. Olen saanut koottua itseni niin henkisesti kuin fyysisesti.

Silti leikkaus ei hänen mielestään ole mikään oikotie onneen. Jos leikkaukseen hakeutuu vain ulkonäön perusteella, kannattaa operaatio unohtaa. Henkinen puoli on vähintään yhtä tärkeä.

Jos ollut koko ikänsä lihava, voi minäkuvan muutos olla liian suuri. Pää ei pysy perässä.

Pelkäsin päästää miestä lähelleni

Seksuaalisuuteen lihavuus ja leikkauksen jälkeinen laihtuminen vaikuttavat monella tapaa. Joskus seksi hiipuu, koska puoliso lihoo, joskus käy toisinpäin.

Jaana leikattiin viisi vuotta sitten, ja hänen avioliittonsa ajautui kriisiin leikkauksen jälkeen.

Parisuhteemme kärsi jo silloin, kun rupesin laihtumaan. Nahka roikkui ja häpesin itseäni hirveästi. Pelkäsin päästää miestä lähelleni.

Tästä pariskunta selvisi mutta todellinen koetinkivi alkoi, kun Jaana hakeutui uuteen leikkaukseen, jossa löysä nahka poistettiin. Ihminen, joka kuoriutui läskien ja nahan alta, ei enää ollutkaan entinen Jaana. Suhteen dynamiikka muuttui.

Tapahtui se tavallinen tarina: itsevarmuuteni kasvoi ja aloin hyväksyä itseäni. Olisin myös halunnut vilkkaampaa seksielämää, mutta mieheni ei.

Puolisot ns. kasvoivat erilleen ja Jaana on hakenut avioeroa miehestään.

Turha tulla kenenkään sanomaan, että olkaa sellaisia kuin olette. Se ei ole totta

Mia on neljän lapsen äiti ja ammatiltaan lähihoitaja. Neljä vuotta sitten hän painoi lähes 130 kiloa. Lihavuusleikkausjonossa hän oli ollut vuodesta 2009.

Pituutta tässä rungossa on 152 senttiä, että olihan siinä ylimääräistä.

Nyt 42-vuotias Mia painaa 70 kiloa vähemmän, mutta sanoo, että taival on ollut raskas. Esimerkiksi syöminen on muuttunut painajaiseksi.

Työpäivän aikana en syö lainkaan, sillä 20 minuutin lounastauko ei riitä mihinkään. Ruoan jälkeen minun pitäisi ehtiä hetki rauhoittua, muuten tulee kipuja ja huono olo. Tarvitsisin 40–50 minuutin lounastauon, mutta se ei kiireisessä vanhustyössä onnistu mitenkään.

Eniten Miaa harmittaa yhteiskunnan kovuus. Lihavien syrjintä on paljastunut hänelle kaikessa karuudessaan vasta nyt, kun hän on muiden silmissä hoikka ja hyväksytty. Lihavana ollessaan hän tuli usein ylikävellyksi ja kohdelluksi "tyhmänä".

Silti olen nyt onnettomampi kuin 130-kiloisena. Pohdi sitä, kuinka kummassa yhteiskunta on tehty vain hoikkia ja kauniita varten? Tämä näkyy ihan kaikessa.

Mia kertoo esimerkin työnhakutilanteesta, jossa hän työpaikan jo saatuaan paljasti haastattelijalle käyneensä lihavuusleikkauksessa.

Kysyin uudelta pomoltani suoraan, olisiko hän ottanut minut töihin 70 kiloa isompana. Pomo vastasi rehellisesti, että ei olisi. Juuri siksi minäkin aikanaan hakeuduin leikkaukseen. Jos nimittäin aikoo töitä saada, on pakko ajatella miltä näyttää.

Suurin osa lihavuusleikatuista kokee elämänlaatunsa parantuneen, vain yksi prosentti kertoo sen heikentyneen. Mia kuuluu vähemmistöön, hän on sairastellut leikkauksen jälkeen enemmän kuin koskaan. Hän on pettynyt ja katuu, että koskaan lähti leikkaukseen.

Hakeuduin leikkaukseen yhteiskunnan ja sen asenteiden takia, vasta kakkosena tulivat oma hyvinvointini ja terveys.

Yhteinen haaveemme oli olla kauniimpia hääkuvassa

26-vuotiaalla naisella ja hänen pari vuotta vanhemmalla miehellään oli yhteinen haave: päästä lihavuusleikkaukseen. Häät olivat suunnitteilla kesäksi 2017.

Mies pääsi leikkausjonoon noin vuosi sitten, nainen tänä keväänä. Molemmat olivat sairaalloisesti lihavia, mutta muuten terveitä. Mies painoi 150 kiloa ja pituutta oli 170 senttiä. 161-senttinen vaimo painoi 130 kiloa.

Mieheni oli taistellut painonsa kanssa lapsesta saakka, hän halusi leikkaukseen terveyssyistä, koska pelkäsi tulevia sairauksia.

Minulle kiloja alkoi kertyä parikymppisenä ja tietenkin halusin näyttää paremmalta, rehellisesti sanottuna halusin leikkaukseen ulkonäön vuoksi.

Naisen mukaan leikkauksiin pääsee paikoin liian heppoisin perustein.

Voihan siellä lääkärissä vaikka valehdella, että minulla on jalka kipeä.

Pariskunnan yhteinen unelma kariutui. Mies meni laihdutusleikkaukseen keväällä, eikä häitä koskaan ehditty viettää. Hän menehtyi 10 päivää leikkauksen jälkeen. Puolison mukaan syynä oli revennyt leikkaushaava, jota jouduttiin uudelleen operoimaan. Lopullista kuolinsyytä ei vielä tiedetä.

Lihavuusleikkauksiin kuolee vuosittain Suomessa 1–2 ihmistä. Kuolemanriski on samaa luokkaa kuin tekonivelkirurgiassa.

Nainen katuu, että päästi miehensä leikkaukseen, oman operaationsa hän on perunut.

Peilikuvan ja muiden ihmisten mielipiteiden takia lihavat ihmiset ovat valmiita tekemään mitä vain. On helppo valehdella itselleen, että lähtee leikkaukseen terveyden takia. Todellinen syy on hoikkuutta palvovan maailman sairas kauneusihanne.

Ajankohtainen kakkonen kertoo lisää lihavuusleikkauksista tiistaina 5.5.2015 kello 21 alkaen.