Öljyn hinnan lasku ei juurikaan näy bensapumpulla – Katso, paljonko bensa maksaa eri puolilla Suomea

Raakaöljyn hinnan vaihtelut eivät juurikaan näy huoltoasemilla polttoaineiden hinnoissa. Suomen sisällä vaihtelua polttoaineiden hintoihin tuovat muun muassa paikallinen kilpailu ja kuljetuskustannukset. Yle kokosi hintatietoja yli 60 huoltoasemalta eri puolilta Suomea.

talous
Grafiikan hintatiedot perustuvat Ylen 4.-5.5. bensa-asemilta keräämiin tietoihin. Osassa kuntia tietoja on kerätty useammalta asemalta, jolloin karttaan on merkattu kunnan bensa-asemien keskiarvohinnat.
Kuvateksti: Grafiikan hintatiedot perustuvat Ylen 4.5.–5.5. huoltoasemilta keräämiin tietoihin. Osassa alueita tietoja on kerätty useammalta asemalta, jolloin karttaan on merkattu alueen keskiarvohinta. Huoltoasemakohtaiset hintatiedot löytyvät jutun lopussa olevasta taulukosta.Yle Uutisgrafiikka

Raakaöljyn hinnan vaihtelut eivät juurinkaan näy huoltoasemien hinnoissa. Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen laski alkuvuodesta (siirryt toiseen palveluun), että vaikka bensan maailmanmarkkinahinta on laskenut 45 prosenttia, on bensan pumppuhinnan lasku jäänyt 17 prosenttiin.

– Bensan hinta seuraa profiililtaan öljyn hintaa, mutta jos ajatellaan pumppuhintaa, niin raaka-aineen osuus on siitä aika pieni, sanoo Öljy- ja biopolttoaineala ry:n varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.

Huoltoasemilla myytävän polttoaineen hintaan vaikuttavat öljymarkkinoiden lisäksi muun muassa verotus ja valuuttakurssien vaihtelut. Öljykauppaa käydään dollareissa, ja kun euro heikkenee suhteessa dollariin, kallistuu öljyn hinta euroalueella.

Paikallinen kilpailu tärkeämpää kuin öljyn hinta

Yle keräsi hintatiedot yli 60 huoltoasemalta eri puolilta Suomea. Kalleinta 95 E10-polttoaine oli Inarin Nesteellä (1,599 e/l) ja halvinta Loviisan St1-asemalla (1,469 e/l).

– Kuljettaminen ja rahdin hinta näkyvät hinnoissa. Lisäksi huoltoasemakauppa on vähän niin kuin torikauppaa. Myyjät seuraavat toinen toisiaan ja hinnoittelevat sen mukaan. Paikallinen kilpailu voi olla jopa merkittävämpi tekijä kuin öljyn hinta polttoaineen hinnan muodostumisessa, Huttula sanoo.

Paikallinen kilpailu voi selittää myös eroja saman ketjun polttoaineiden hintojen välillä. Ylen vertailussa esimerkiksi Nesteen huoltoasemien 95 E10-polttoaineen hinnat vaihtelivat 1,489 e/l ja 1,599 e/l välillä. Halvin Nesteen polttoaine löytyi niin ikään Loviisasta ja kallein Inarista.

Huoltoasemilla on vain vähän liikkumavaraa polttoaineen hinnoittelussa, muistuttaa Suomen bensiinikauppiaitten ja liikennepalvelualojen liiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen. Vaikka kylmäasemat ovat yleensä palveluasemia halvempia, ei Hokkasen mukaan palvelun kustannuksia siirretä polttoaineiden hintoihin.

– Katteet polttoaineen myynnistä ovat todella marginaaliset. Voitot tehdään muulla kuin bensan myynnillä. Kuluttajat kaipaavat palveluita, eikä pelkällä bensiinin myynnillä tule toimeen, joten huoltoasemat ylläpitävät tällaista kokonaispakettia.

Hintatiedot kerättiin huoltoasemilta 4.5.–5.5.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tarkastele bensan hintatietoja

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.