Tilallinen Johanna Saukkonen: ”Hirttonaruko ainoa apu?”

Emäntä Johanna Saukkonen on epäillyt yli kaksi vuotta karjansa sairastavan mycoplasma bovista. Kymmeniä eläimiä on jouduttu lopettamaan, mutta eläinlääkärit kieltävät taudin olemassaolon. – Viranomaiselta ei voi odottaa muuta kuin voideltua hirttoköyden pätkää, sanoo Saukkonen Ajankohtaiselle kakkoselle.

Ajankohtainen kakkonen
Johanna Saukkonen
Tilallinen Johanna Saukkonen kertoo odottaneensa mycoplasma bovis -diagnoosia yli kaksi vuotta.Yle

Kuivaniemeläiset Johanna Saukkonen ja Jari Kaarlejärvi ovat lainkuuliaisia ihmisiä. Kun karja sairastui, pariskunta otti maa- ja metsätalousministeriön asetuksen kirjaimellisesti ja ilmoitti epäilemästään taudista kunnan viranomaisille.

Navetassa Johanna Saukkonen kulkee vetisin silmin ja osoittaa sumeakatseista vasikkaa.

– Katso nyt: laiha elukka, punertavat silmät, räkä vuotaa. Aiemmin se oli paljon istuma-asennossa. Istui kuin koira.

Pariskunnan piina alkoi joulukuussa 2012, kun karjassa ilmeni utaretulehdusta, nivelturvotusta, yskää, kuumetta ja korvaoireita.

– Minulle tuli 28 ternivasikkaa, joista puolet kuoli. Siitä se alkoi ja oireita tuli pikku hiljaa lisää. Vuonna 2013 se pamahti oikein kunnolla päälle. Epäilimme heti alussa, että tauti on mycoplasma bovis.

Suomessa mycoplasma bovis todettiin ensimmäisen kerran vuoden 2012 lopussa. Nykyään tauti on levinnyt jo noin 40 karjatilalle – pääasiassa Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Kainuussa. Pahimmillaan tauti voi tappaa jopa 40 prosenttia karjasta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuspäällikkö Sinikka Pelkonen uskoo, että tauti tuli Suomeen nautaeläinten mukana Ruotsista.

– Yritimme selvittää taudin alkuperämaata, koska se on tärkeää lääkkeiden ja eläinten sairastavuuden kannalta. Emme pystyneet osoittamaan tarkkaa lähdettä, mutta vahva epäilymme oli Ruotsi. Se oli ainoa maa, josta tuotuja eläimiä ei ole vaadittu tutkittavaksi mycoplasma boviksen vasta-aineista.

Myös Johanna Saukkosen tilalla on näytteitä otettu, mutta tautia ei ole virallisesti todettu.

– Kun ei ole diagnoosia, ei ole tautiakaan. En voi hakea mistään korvauksiakaan.

Näytteidenotoissa puutteita

Lehmä
Kuivaniemelästilalla havaittiin ensimmäiset mycoplasma bovis -epäilyt joulukuussa 2012. Johanna Saukkonen

Johanna Saukkosen mielestä katastrofilta olisi vältytty, jos eläinlääkärit olisivat olleet päteviä. Tilalla ensihoitoa antaneilla kahdella virolaislääkärillä ei ollut vaadittua tartuntatautien koulutusta. Ensimmäiset näytteet otti tosin kunnan oma eläinlääkäri.

– Osa näytteistä meni aivan häneksi. Kunnaneläinlääkäri otti näytteen vessastani löytyneellä topsy-puikolla ja saadun karvatupon hän pani minigrip-pussiin. Niistä todettiin vain RS- ja koronavirukset.

Pussinäytteen ottanut Pudasjärven johtava eläinlääkäri Henri Pätsi perustelee toimiaan rahapulalla.

– Mykoplasma ei ole valtion varoin vastustettava tauti. Meillä ei aina ole käytössäämme tarvittavia välineitä.

Eviran tutkimuspäällikkö Sinikka Pelkonen myöntää, että eläinlääkärien toimissa ilmenee paljon puutteita.

– Ei näytettä tietenkään saa panna minigrip-pussiin. Olemme yrittäneet kouluttaa eläinlääkäreitä, koska näyte on oleellinen osa luotettavaa tutkimusta. Valitettavasti meille tulee paljon kelvottomia näytteitä, ja huonosta ei ihmeitä saada aikaan laboratoriossakaan.

Helsingin yliopiston ja Eviran tutkimus selvittää parhaillaan mycoplasma boviksen torjuntaa lypsykarjassa. Ensimmäinen tulos on, että tauti on vaikea havaita.

Konkurssi odottaa?

Konkurssi tässä uhkaa. Kun ei ole diagnoosia, ei voi hakea korvauksiakaan, Johanna Saukkonen sanoo.
- Konkurssi tässä uhkaa. Kun ei ole diagnoosia, ei voi hakea korvauksiakaan, Johanna Saukkonen sanoo. Yle

Pariskunta Saukkonen-Kaarlejärven toisen navettarakennuksen 180 eläinpaikasta käytössä on vain 22. Isännän ilme on totinen – velkaa on kertynyt satoja tuhansia euroja.

– Täältä on kuollut paljon elukoita, emmekä ole uskaltaneet ottaa uusia, koska eläimet eivät ole pysyneet hengissä varsinkaan pakkasella. Näin yritämme pienentää tappiota, mutta konkurssi lienee ovella.

Eläinkadon syyn Jari Kaarlejärvi toteaa ykskantaan.

– Mykoplasma.

Viime vuoden helmikuussa päivätystä Eviran tutkimustodistuksesta ilmenee, että tilalla otetuista 48 nautanäytteestä viidessä oli mycoplasma boviksen vasta-aineita.

Eviran tutkimuspäällikkö Sinikka Pelkonen katsoo tilalta otettua näyteraporttia tarkkaan.

– Todennäköiseltä siellä mykoplasmaa on. Tila kuuluu kyllä ilman muuta epäiltyjen listalle.

Myös Pudasjärven johtava eläinlääkäri Henri Pätsi tutustuu näyteraporttiin.

– Kyllä tilalla todennäköisesti mykoplasmaa on.

Näitä arvioita Johanna Saukkonen on odottanut kaksi ja puoli vuotta.

– Kun maanviljelijällä on hätä, hän jää yksin. Onko se niin, että ainoa apu on hirttoköysi. Vedä itsesi tuohon, kun oikein ahdistaa?

Aiheesta lisää illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa kello 21.00.