Seinäjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja säästöistä: Vanhuksilta ja lapsilta joudutaan ottamaan

Seinäjoella lähdettiin kääntämään talouden kurssia pari vuotta sitten – ja on onnistuttukin. Silti säästölinja jatkuu vielä pitkään. Nyt valmistellaan uutta tasapainottamisohjelmaa, joka pyritään saamaan valtuustolle vielä toukokuussa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan ei voida välttyä siltä, että säästöt kohdistuvat myös lasten ja vanhusten käyttämiin palveluihin.

säästäminen
Seinäjoki terveyskeskus ensiapu päivystys vastaanotto Y-talo
YLE / Olli Koski

Seinäjoki teki pari vuotta sitten 20 miljoonan euron talouden tasapainottamisohjelman. Sen tulokset näkyvät jo ja viime vuoden talous kääntyi positiiviseen suuntaan. Siihen ei kuitenkaan jäädä tuudittautumaan, vaan tasapainotus jatkuu edelleen.

Kaupunginhallitus istuu ensi viikolla talousseminaariin hakemaan ratkaisuja rakenteista.

– Nyt puhutaan lähemmäs kymmenestä miljoonasta eurosta. Vaikka ollaan saatu omaa toimintaa hyvään lyöntiin, ongelmia tulee muualta, esimerkiksi kuntayhtymistä. Nyt ryhdytään tutkimaan, onko joidenkin yksityistäminen tai joidenkin omaksi toiminnaksi siirtäminen edullisempaa kaupungille. Tätä ryhdytään nyt käymään läpi, selittää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kimmo Heinonen.

Heinonen heittää muutamia esimerkkejä, joiden yksityistämistä tai omaksi toiminnaksi ottamista tarkastellaan.

– Esimerkiksi tämä, kun nyt lähetetään lapsia muihin kuntiin lastensuojelulaitoksiin tai sijoitukseen. Tutkitaan, miten se muuttaa kustannuksia, jos otetaan omaksi toiminnaksi. Tai vaikka aikuispsykiatria, joka on keskussairaalassa, mietitään, voidaanko tehdä omassa perusterveydenhuollossa. Myös palvelusetelin käytön lisäämistä mietitään. Näitä esimerkkejä on pilvin pimein nyt pöydällä.

Kestävälle pohjalle

Seinäjoella on jo muutaman vuoden ajan totuttu tekemään uusia laskelmia ja hallitus on istunut useammissakin talousseminaareissa. Nyt valtuustolle pitäisi saada tehtyä esitys kevätpuolen kokouksiin.

– Sitä parempi mitä nopeammin se saadaan valmiiksi. Mutta nyt mennään todella syvälle rakenteisiin. Juustohöylä ei enää riitä. Nyt katsotaan rakenteita, että se on kestävällä pohjalla pitkälle tulevaisuuteen.

Kimmo Heinonen ei usko, että säästöjen tie on vielä tälläkään ohi. Rakenteellisia muutoksia tarvitaan, eikä Heinonen ihan suurta helpotusta sote-uudistukseltakaan odota.

– Jos siitä tulee kustannustehokas ja ajatellaan asiakasta, eikä ruveta leikkimään maakuntahimmeleitä. Se tie on nähty, että kuntayhtymämallit lisäävät kustannuksia. Tämä on tietysti oma mielipide. Mutta niistä on yritetty jo päästä eroon tänä päivänä. Niissä usein mietitään vain, että kuka saa päättää mitä ja mikä puolue saa mitäkin paikkoja, lataa Heinonen.

Palveluista se on otettava

Seinäjoella lautakunnat ja valtuusto tulevat vääntämään uusista säästöistä siis jo nyt toukokuussa. Arvion mukaan esimerkiksi sivistyskeskukselta tarvitaan yli kahden miljoonan euron säästöt ja sosiaali- ja terveyskeskukselta neljän miljoonan säästöt. Odotettavissa on iso arvokeskustelu.

– Kaupungin tehtävä on tuottaa palveluita ja vanhuksia ja lapsia on paljon palvelujen käyttäjinä ja heiltä se pitää ottaa, kun ei ole muuta mistä ottaa. Siitä se arvokeskustelu tulee. Tietysti toivon, että kaikilla se kriisitietoisuus on nyt. Ja yhtälailla joku toinen toimintamalli voi olla hyvä. Voi se joskus olla niinkin, että palvelu on parempi, jos on edullisempi toteuttaa, Kimmo Heinonen sanoo.

Nyt laadittava säästöohjelma (noin 10 miljoonaa) tulee olemaan tämän valtuustokauden aikana toteutettava. Kaupunginhallitus arvioi sisältöä ja aikataulua ensi viikon seminaarissaan, jota se pitää Hämeenlinnassa ja jossa se myös hakee muilta kunnilta esimerkkejä.