Pohjois-Karjalaan tulossa paikoin paha tulvakevät

Pohjois-Karjalan itä- ja pohjoisosien vesistöille ennustetaan tänä keväänä tavanomaista suurempaa tulvaa. Kovassa nousussa on etenkin Pielisen pinta.

Kotimaa
Rannalla oleva vene ja laituri, josta yli metri alas vedenpintaan.
Heikki Haapalainen / Yle

Pohjois-Karjalaan on luvassa paikoin harvinaisen hankala tulvakevät.

Maakunnan itä- ja pohjoisosissa tulvien kehittymiseen ovat vaikuttaneet tavanomaista suurempi lumimäärä sekä nyt nopeasti lämpenevä sää.

Pohjois-Karjalan Ely-keskuksesta kerrotaan, että erityisesti Pieliselle odotetaan suurimpia tulvia jopa vuosikymmeniin.

Pielisen vedenkorkeus sekä Pieliseen laskevien Lieksanjoen ja Saramojoen virtaamat noussevat vähintään tulvavuosien 1981 ja 2004 tasolle. Ennusteen mukaan Pielisen pinta nousee toukokuun aikana vielä 60-80 senttimetriä.

Maakunnan suurista järvistä myös Viinijärven ja Oriveden-Pyhäselän vedenpinnat noussevat hieman keskimääräistä kevättulvaa ylemmäs.

Ei poikkeusjuoksutuksia

Pohjois-Karjalan Ely-keskus seuraa vesitilanteen kehittymistä. Pieliselle ei tämänhetkisen ennusteen perusteella kuitenkaan haeta juoksutuksen poikkeamislupaa.

Ely-keskuksen mukaan lupaa voitaisiin hakea, mikäli poikkeuksellisesta tulvasta voi aiheutua yleistä vaaraa ihmisen hengelle, turvallisuudelle tai terveydelle, suurta vahinkoa yleiselle edulle tai suurta ja laaja-alaista vahinkoa yksityiselle edulle.

Ely-keskuksen tiedossa ei ole raportoituja vahinkoja, jotka olisivat aiheutuneet esimerkiksi vuoden 2004 tulvasta Pielisellä.

Vesistöjen vedenkorkeus- ja virtaamaennusteita laatii Suomen ympäristökeskuksen Vesikeskus.