Mestauskalliolta Paha Vellivaaraan – ei nimi paikkaa pahenna?

Tekisikö mielesi asua Mestauskankaan kupeella? Saisiko Surmalammista hyvin mustia ahvenenköriläitä? Haluaisitko retkelle Pahamaailmaan? Kaikki nämä paikat löytyvät Suomesta useina versioina, samoin kuin Egypti.

kulttuuri
Pahamaailma niminen paikka kartalla
Paikkatietoikkuna.fi

Karttoja tutkimalla saa monipuolisen kuvan armaasta isänmaastamme. Paikannimet kertovat usein talonpoikaisesta historiasta, sukunimien muuttumisesta tarkoittamaan koko kylää. Katujen nimistä saa väännettyä vaikka millaisia koukeroita. Monesti vaikuttaa siltä, että uudet kadut nimetään teemoittain sanakirja kädessä, toisinaan lintukirja.

Mestaus on vanha lainkäyttötapa, joka on antanut nimen ainakin kolmelle paikalle eri paikkakunnilla. Raahessa on kaupunginosan nimenä Mestauskallio, Loimaalla painanne nimeltään Mestauslammikko. Nilsiässä puolestaan urheilukentän takamaastosta löytyy Mestauskangas.

Mielenkiintoisten paikannimien hakeminen on helppoa esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkuna.fi (siirryt toiseen palveluun) -palvelun avulla.

Perinteisesti huvittavia nimiä on etsitty ihmisen sukupuolielimien nimijohdannaisista. Esimerkiksi kives-johdannaisia löytyy yli 100 kappaletta, niin vanhoja maastopaikkojen nimiä kuin uudempia katuosoitteita esimerkiksi Ranualta.

Miehen sukupuolielimen kansanomaisen nimityksen johdannaisia löytyy kymmeniä, esimerkiksi Kullivahaksi nimetty kivi Salossa ja Kyrpäsaareksi nimetty kohouma suoalueen keskellä Pudasjärvellä.

Naisen sukupuolielimen ulko-osista käytettyä rahvaanomaista nimitystä on selvästi kartettu kadunnimissä, mutta Pohjois-Suomesta löytyy 17 paikannimeä, joiden alkuosassa nimitystä on hyödynnetty. Suurin osa nimistä liittyy jollain tapaa veteen, eli märkyyteen. Vain yhdellä nimellä viitataan kumpareeseen.

Molemmille sukupuolille yhteiseen ruumiinosaan viittaavia perse-johdannaisia löytyy 44 kappaletta. Monesti nimet viittaavat veteen, arvaten myös kokoon. Esimerkiksi Suonenjoen ja Kuopin puolivälin maista löytyvän Persepyöreisen lammen koko on vain 25 metriä pituutta ja 18 metriä leveyttä.

Muita ihmisruumiosia on hyödynnetty varsin ahkerasti paikkojen nimissä. Korva-, nenä-, silmä-, jalka- ja sydänperäisiä nimiä löytyy kaikkia yli sata.

Egyptiin ja Amerikkaan

Mutta millaista hauskuutta on ollut mielessään sillä henkilöllä, joka on antanut paikalle nimen Pahamaailma? Tai henkilöillä, koska paikkoja on kaksi – suo Posiolla ja metsäalue Suomussalmella.

Ihmisten välisestä ottelusta lienee kysymys niissä paikannimissä, joissa surmataan. Surma-alkuisia paikkoja on runsaasti eri puolilla Suomea. Isojoella on suo nimeltään Surmakeidas, Rantasalmella, Kontiolahdella ja Siikaisissa saaria nimeltään Surmaluoto. Kuhmosta löytyy Surmalammit -niminen kaksiosainen suolampi rajavyöhykkeeltä. Tulisikohan sieltä suoahvenia?

Karvarinkadun nimikyltti seinässä.
Mielikuvitusta käytetään myös kadunnimissä.YLE / Petri Aaltonen

Entäs Paha Vellivaara? Voisiko Suomussalmella olevan kohouman nimi viittaa siihen, etteivät teinit aina ennenkään ole olleet samaa mieltä vanhempien kanssa viljatuotteiden terveellisyydestä?

Kukapa meistä ei haluaisi elämäänsä arjen eksotiikkaa, edes pellon nimenä? Egypti-nimelle löytyy Suomesta 11 hakutulosta: kyliä, peltoja, talonnimiä, metsiä muun muassa Virroilla, Viitasaarella, Ulvilassa, Sotkamossa, Kokkolassa, Siikaisilla, Kiuruvedellä ja Kalajoella. Jerusalem löytyy viideltä paikkakunnalta, Amerikka neljältätoista, Norja kahdelta.

Yle Kainuussa vietetään keskiviikkona nimien päivää. Osallistu nimikeskusteluun lähetysikkunassa tai Yle Kainuun facebook-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun).