Hyppää sisältöön

Vinyyli on ihmisen tahtinen – musiikin streamauksen suosio ei tapa älppäriä

Vinyyli on ollut pois muodista, mutta ei koskaan poissa käytöstä. Hiljaisena aikana divarit ja keräilijät pitivät levyn hengissä. Nyt vinyyli elää uutta tulemistaan.

Kuva: Yle

Kahden sukupolven musiikkikeskustelu voisi kulkea vaikka seuraavanlaista rataa:

"Hei iskä, mikä tuo on?" 
"Poikani, se on vinyylilevysoitin." 
"Mitä sillä tehdään?"
"Sillä soitetaan LP-levyjä. CD-levyjen edeltäjiä."
"Onko siinä Bluetooth?"
"Ei, se kytketään RCA-johdolla."
"Onko siinä WiFi?"
"Ei, katso edellinen vastaus."
"Onko siinä USB?"
"Ei tarvitse. Eikä ole muistikorttipaikkaakaan."
"Miten sen sitten voi päivittää?"
"Ei tarvitse päivityksiä, tehtiin kerralla hyväksi."
"Entäs jos se kaatuu?"
"Silloin se on varmaan pudonnut pöydältä."

Tarina kertoo osaltaan siitä, miksi perinteinen vinyyli pitää yhä pintansa. Nuoremmat sukupolvet saattavat kuunnella juoksulenkkinsä taustamusiikin verkon streamauspalveluista kännykällä, mutta samaan aikaan vinyylilevyt säilyttävät kuitenkin asemansa muidenkin kuin hifistelevien hipsterien elämässä.

Hämeenlinnassa toimivan levykaupan Levymekan yrittäjät Pekka ja Tintti Sarkkinen ovat vinyyli-ihmisiä. Vinyylistä voi puhua kuin viinistä.

– Vinyyli on formaattina lämmin, mukava ja kiireetön. Ihmisillä on nykyisin kiire saada kaikki heti ja nyt. Vinyylissä joutuu ja saa käyttää aikaa. Levy pitää ottaa ulos pussista, sitten sen täytyy asettaa soittimeen ja laittaa neula levylle. Ja sitten pitää istua kuuntelemaan.

– Siinä tulee omaa henkilökohtaista aikaa, sillä vinyylin kuuntelussa ei ole aikaa muulle touhulle, pohtivat Pekka ja Tintti Sarkkinen vinyylin viehätystä.

Poissa muodista mutta ei käytöstä

Hiljaisena aikana vinyylin puolta ovat pitäneet yllä levykauppiaat, divarinpitäjät ja keräilijät, kertoo Pekka Sarkkinen.

– Vinyylejä on julkaistu koko ajan esimerkiksi punkin, hip hopin ja metallimusiikin saralla. Vaikeaa on ollut, mutta nyt vinyylin tulevaisuus näyttää hiukan paremmalta.

Vinyyli soi paremmin ja kuulostaa jotenkin kauniimmalta. Miksi?

– Ainakin klassinen musiikki ja proge toimivat vinyylillä paremmin. Takana on puhdasta tekniikkaa: cd-levy ja mp3-muoto ovat digitaalista tallentamista, kun taas vinyyli on analoginen tallenne, joka perustuu mekaaniseen ääneen tuottoon.

– Taajuudenottoalue neulan ja uran kanssa on laajempi, ääni on analoginen ja orgaaninen. Se luo ääneen ilman ja elämän tunteen, ja on myös korvaystävällisempää musiikkia, tunnelmoivat Tintti ja Pekka Sarkkinen.