Jätetunnistin säästää maksuissa ja paljastaa rötöstelijät

Itäisellä Uudellamaalla käytössä olevat jäteastioiden pintatunnistimet säästävät rahaa ja vaivaa. Niiden avulla on kyetty jäljittämään jätteitä luvatta yhteispisteisiin tuovia jätesiipeilijöitä.

Kotimaa
Jäteastian sisäpuolella on oranssi pintatunnistin.
Yle

Jäteastian pintatunnistin on vaatimaton ulkonäöltään. Oranssi mötikka nököttää sekajätemolokin kannessa kiinni kuin punkki. Tehoa siitä kuitenkin löytyy.

– Tunnististen käyttöönotto on säästänyt kuljetuskustannuksia neljänneksen eikä yhteisjätepisteiden maksuja ole tarvinnut korottaa neljään vuoteen, listaa palvelupäällikkö Tuija Klaus Itä-Uudenmaan Jätehuollosta.

Värkki paikantaa myös luvattoman kävijän

Tunnistin seuraa reaaliajassa jäteastian täyttymistä ja lähettää gsm-viestejä tietokoneelle. Se puolestaan laskee ja ennustaa jäteastian täyttymisen. Ja tilaa paikalle jäteauton.

– Jos järjestelmä kertoo, että jäteastia on yllättäen ja nopeasti täyttynyt, katsomme tallenteelta, kuka siellä on vieraillut. Näin olemme saaneet kiinni luvattomia jätteenviejiä ja sakottaneet heitä, kertoo Klaus.

Edelläkävijällä hyvät kokemukset

Itä-Uudenmaan Jätehuolto ryhtyi kolmisen vuotta sitten koekaniksi jäteastioiden pintatunnistimille. Kokemukset ovat olleet hyviä eikä esimerkiksi alkuun pelätystä laitteiden herkkyydestä ole ollut haittaa.

– Tämän järjestelmän ansiosta ylimääräiset roskapussit ovat kadonneet jätepisteistä ja jätealueet ovat kaikin puolin siistiytyneet, muistuttaa Klaus.

HSY aikoo kokeilla pintatunnistimia espoolaisilla uimarannoilla ja koirapuistoissa vielä tämän vuoden aikana.