1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Mies otti vaimonsa sukunimen: "Vaimo ihmetteli Facebookissa, että kuka se tämä on?"

Suomessa naimisiin menevistä miehistä 1,7 prosenttia ottaa vaimonsa sukunimen. Kajaanilaisen Mikko Myöhäsen sukunimi vaihtui Alakärppään.

Kuva: YLE / Hanna Poikolainen

Mikko Alakärpän tuore vaimo on kotoisin Kemistä, pari on seurustellut vajaa viisi vuotta.

– Perinteinen naimisiin menon suunnittelua ei alkanut heti, vaikka kihlat vaihdettiinkin melko pian tapaamisen jälkeen. Sukunimen mietiskely puolestaan alkoi, kun häät alkoivat lähestyä.

Alakärpän mukaan vaimon sukunimen ottaminen ei ole lainkaan tyypillistä.

– Vaimollani Niikillä on kaksi siskoa.  Ajattelimme, että jos kaikki menevät jossain vaiheessa naimisiin, niin melko harvinainen sukunimi katoaa. Näin säästäisimme ainakin yhden Alakärpän.

– Minulle miehenä se ei ole mikään myönnytysten paikka, oikeastaan aloite tuli minulta päin. Vaimoni oli tietysti hyvillään ja sukulaiset ottivat Alakärpän ilolla vastaan. Muilla on ollut hiukan hankala omaksua, kun minut on opittu tuntemaan Myöhäsenä. Kaverit esimerkiksi kyselevät aina juoksukisojen jälkeen tuloksia katsellessaan, että enkö ole osallistunut, kun eivät osaa katsoa oikealla sukunimellä.

Uuden sukunimen kanssa on sattunut ainakin yksi hauska tapaus, kun pari palasi häämatkalta.

– Niiki oli itse katsonut Facebookista, että kuka Mikko Alakärppä kommentoi minun Facebookia.

Se on voinut tuntua huomiota herättävältä, mutta lisääntynyt tapa ottaa naisen sukunimi on innostanut muitakin.

Juha Lempinen

Erikoisuudesta innostukseksi – liberaali ottaa vaimonsa sukunimen

Väestörekisterikeskuksen kehityspäällikkö Juha Lempisen laskelmien vaimon sukunimen ottavien määrä on säilynyt vakaana.

– Se tuli mahdolliseksi 1986, jolloin luku oli vain 0.5 prosenttia. Jos siihen vertaa, niin onhan määrät tulleet ylöspäin. Mutta viime vuosia on esiintynyt pienoista nousua.

– Ehkä aika on niin muuttunut, että olemme menossa liberaalimpaan suuntaan. Se on voinut tuntua huomiota herättävältä, mutta lisääntynyt tapa ottaa naisen sukunimi on innostanut muitakin. Tietyllä tavalla sillä voi tasa-arvopyrkimys. Myös se vaikuttaa, millaiset sukunimet aviopuolisoilla on ennen avioliittoa.