Englanti tulossa myös kakkosluokille

Englannin kielen opetusta aletaan ensi vuonna antaa kouluissa jo toisesta luokasta lähtien. Ainakaan Porin Käppärän koulussa asiaa ei pidetä huonona – päinvastoin: rehtori uskoo, että nykyajan 8-vuotiailla on hyvä valmius siihen.

Kotimaa
Käppärän koulun pihamaa
Pertti Pitkonen / Yle

A1-kieli eli käytännössä englannin kielen opiskelu laajenee ensi vuoden syksyllä nykyisistä kolmosluokkalaisista myös kakkosluokille. Englantia opiskellaan yksi tunti viikossa.

Porin Käppärän koulussa ei uudistusta pelätä

– Yhden aloitustunnin lisäämiseen meillä on kaikki mahdollisuudet. Se ei tuota koululle minkäänlaista ongelmaa, sanoo Käppärän koulun rehtori Tero Grönmark.

Hänen mukaansa myös nykyisillä 8-vuotiailla on hyvät valmiudet kielen opiskeluun.

– Lapsillahan on kokemuksia englannin kielestä digitaalisen kulttuurin ansiosta. Nythän lapset ovat ikään kuin päätekäyttäjiä, mutta tässä lisätään kielen avulla vuorovaikutustilanteita.

Uusi työkalu kehittää lapsen ajattelua

Opetussuunnitelmassa perustellaan A1-kielen varhentamista myös kakkosluokkalaisille sillä, että kieli on yksi oppimisen väline.

– Taas tulee yksi työkalu lisää kehittää lapsen ajattelun taitoa. Uudistuksella ei niinkään ole kieliopillisia tavoitteita. Se on motivoiva työväline, joka lisää oppilaan vuorovaikutusta muiden kanssa. Tätähän tässä uudessa opetussuunnitelmassa painotetaan, sanoo Grönmark.

Rehtorin mukaan kakkosluokan A1-opetuksesta tulee todennäköisesti oppikirjaton aine.

– Tässä alkuopetuksessa painottuvat varmaan laulaminen, leikkiminen ja toiminta. Mielestäni se rikastuttaa opetusta.