Viikingeistä on tullut nörttejä: Norjassa IT-ala kiinnostaa merenkulun ja öljynporauksen ohella

Nuori norjalainen haluaa nykyisin töihin IT-alalle. Kongsberg Gruppen on Norjan suosituin työnantaja. Kahdenkymmenen mieluisimman työnpaikan joukossa on myös perinteisiä merenkulun ja öljy- ja kaasualan yrityksiä.

Ulkomaat
Meri tuo Norjaan vaurautta monessa muodossa. Vesistä nousee kalaa ja pohjasta kaasua ja öljyä. Tromssassa veneet voivat olla vedessä läpi vuoden.
Meri tuo Norjaan vaurautta monessa muodossa. Vesistä nousee kalaa ja pohjasta kaasua ja öljyä. Tromssassa veneet voivat olla vedessä läpi vuoden. Erja Tuomaala / Yle

KSAT kerää dataa asiakkaille ympäri maailman. Yhtiö on perustettu Tromssassa ja sillä on kotipaikkansa lisäksi konttorit Oslossa ja Huippuvuorilla. Henkilökuntaa on 130. Pohjoisesta on helppo tähytä avaruuksiin. KSAT:in asiakkaita ovat muun muassa Yhdysvaltain avaruustutkimuskeskus NASA, Euroopan avaruusjärjestö ESA ja Norjan ilmatieteiden laitos. Avaruusteknologia on erityisesti insinööriopiskeilijoiden suosiossa.

Ulkoministeriökin mahtuu mukaan

Tromssalainen Nordlys-lehti listaa unelmatyöpaikkoja. Niitä ovat maan suurin finanssikonserni DNB, Statoil ja tili-, vero- ja lakipalveluiden konsulttiyhtiö Ernst & Young. Pankkien lisäksi suosituimpien yritysten listalta löytyvät myös kauneusjätti L´Oreal ja Coca Cola sekä lentoyhtiö SAS. Norjalaisnuori mielii myös puolustusvoimiin tai ulkoministeriöön. Rolls-Royce on työpaikkana suosituimmuussijalla 20. Norjalaisten keskipalkka oli 4700 euroa vuonna 2014.

Suomen talouspulmat lisäävät Norjan vetovoimaa

Suomalaisten työpaikkojen katoaminen lisää muuttoliikettä. Pohjoisessa siteet naapurimaiden välillä itä-länsisuunnassa ovat perinteiset ja luontaiset. Nokian alasajo esimerkiksi Oulun seudulla on lisännyt työikäisten ja yritysten kiinnostusta Norjan markkinoille. Myös Tromssan ja Oulun väliset suorat lennot lisäävät yhteydenpitomahdollisuuksia. Vientiyrityksiä avustava BusinessOulu on perustanut konttorin Tromssan keskustaan. Suomi-talolla on vapaata toimistotilaa. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Maja Terning Business Oulusta kertoo, että Pohjois-Norjaan tarvittaisiin monenlaista työvoiimaa.

– Tromssassa tarvitaan ICT-alan osaajia, verkkokoodareita, rakennus- sähkö- ja putkimiehiä. Tässä meillä on kovaa kilpailua esimerkiksi Baltian maiden kanssa. Norjassa puhutaan enemmän ja enemmän siitä, että Suomesta saa työvoimaa, mutta paljon on vielä tehtävää sen eteen, että oikeat tahot löytävät toisensa.

Suomalaiset empivät Norjaan lähtöä usein puutteellisen kielitaidon vuoksi. Myös kontaktien puute askarruttaa. Työn hakeminen Norjassa vaatii samaa kuin Suomessa: Helppoa se ei ole, mutta mahdollisuuksia on, kun sitkeyttä riittää, muistuttaa Maja Terning.