Lihavuusleikkaus toi sallalaiselle Heidille terveen ja virkeän elämän

Suomessa tehdään vuosittain noin tuhat lihavuusleikkausta ihmisille, jotka ovat sairaalloisen ylipainoisia. Sallalainen Heidi Nyman teetätti lihavuusleikkauksen neljä vuotta sitten, kun lääkärikin häntä siihen patisteli. Heidi kärsi reilusta ylipainosta ja sen aiheuttamista sairauksista. Nyt sairaudet ovat poissa ja Heidi elää uutta elämää. Hän suosittelee leikkausta muillekin vakavasta ylipainosta kärsiville.

Kotimaa
Heidi Nyman, Salla
Laihdutusleikkaus toi sallalaiselle Heidi Nymanille uuden ja virkeän elämän. Leikkaukseen hän turvautui, kun mitkään muut laihdutuskonstit eivät auttaneet. Sinne leikkauspöydälle jäivät myös monet sairaudet.Yle / Jorma Korhonen

Lihavuusleikkausten määrä ja saatavuus lisääntyy Suomessa jatkuvasti. Lihavuusleikkauksessa – tai olisiko parempi puhua laihdutusleikkauksessa – henkilön mahalaukku muovataan sellaiseksi, että tämä voi syödä vain pieniä suupaloja kerrallaan ja hitaasti. Leikkauksen jälkeen laihdutaan siksi, että energian saanti ruoasta vähenee.

Heidi Nymanille mahalaukun ohitusoperaatio tehtiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa syyskuussa vuonna 2011. Nyt hän kuvailee olevansa aivan eri ihminen aiempaan ylipainoiseen Heidiin nähden. Ja sen myös näkee. Hänen jalkojensa päältä on kadonnut 50 kiloa.

Leikata piti, paino ei muuten pudonnut

Heidi Nyman innostui lihavuusleikkauksesta, kun oli pakko. Normaalikonstein paino ei pudonnut. Nyt Heidi käy viisi kertaa viikossa kuntosalilla. Aikaisemmin hän ei siihen pystynyt, kun yleensäkin jaksoi liikkua vain muutamia satoja metrejä.

– Nyt mieli on virkeämpi ja elämän laatu on parantunut aivan hirvittävästi. Itsetuntoni on noussut huomattavasti, vaikka se ei ole kovin huono koskaan ollutkaan, Heidi iloitsee.

– Minulla oli paljon perussairauksia ja niihin lääkkeitä, jotka vain entisestään lihottivat. Kiloja jäi kiinni myös lasten synnytyksen jälkeen.

Heidi myöntää olleensa myös suklaaholisti. Hän söi suklaata niin paljon kuin ihminen vain jaksaa sitä syödä. Mutta nyt suklaa ei maistu enää ollenkaan, vaan pikemminkin inhottaa

– Leikkauksen jälkeen makutottumukset muutenkin muuttuivat.

Ruoka ohittaa vatsalaukun

Heidin ruokatorvi menee nyt suoraan suoleen. Vanha vatsalaukku on ohitettu ja uusi on tehty ruokatorven päähän, mutta se on vain noin kahden desilitran kokoinen. Eli pienet ovat myös ruoka-annokset. Uusi sulatusjärjestelmä edellyttääkin ateriointia kolmen tunnin välein.

Heidi Nyman kertoo, että lihavuusleikkaukseen piti valmentautua laihduttamalla. Heidi sai kun saikin pudotettua painoaan 17 kiloa. Se hoitui erillisellä ruokavaliolla.

– Laihduttamisessa auttoi se, että minulla oli silloin leikkauksen alla aivan älytön pahoinvointi heinäkuusta syyskuuhun. Laihduin ihan automaattisesti.

Lihavuusleikkaus ei Heidiä pelottanut. Vuosi sitten hänelle tehtiin vatsan ulkoinen korjausleikkaus, eli poistettiin parikymmentä senttiä roikkuvaa nahkaa.

– Itse asiassa se leikkaus oli huomattavasti rankempi kuin laihdutusleikkaus, hän sanoo.

Sairaudet paranivat – lääkkeet pois

Heidi Nyman kertoo, että hänessä täyttyivät kaikki kriteerit, jotka lihavuusleikkaukselta edellytettiin: diabetes, korkea kolestroli, verenpainetauti, astma ja krooninen selkävaiva. Selässä hermojuuri on yhä pahasti puristuksessa, eikä sitä pystytä leikkamaan. Se tietysti häntä harmittaa.

– Kolestrolilääkkeet sain heittää pois jo kolmen kuukauden päästä leikkauksesta, sokerilääkkeitä en ole käyttänyt yhtään leikkauksen jälkeen ja astmakin rauhoitui, hän sanoo.

– Aiemmin jouduin astman takia vierailemaan Lapin keskussairaalassa pari kertaa vuodessa sellaisen kymmenen päivän jakson.

Ensimmäinen lihavuusleikattu sallalainen

Heidi Nyman sanoo olevansa ensimmäinen sallalainen, joka on lihavuusleikattu. Nyt hän laskee Sallassa olevan neljä muuta saman operaation läpikäynyttä naista – ei yhtään miestä. Ja sehän on selvää, että kokemuksia on vaihdettu.

Heidi ei kaipaa lihavia aikojaan.

– Nyt uskallan katsoa itseäni peilistäkin. Koko vartalon näkeminen oli ennen ihan kauheaa.

Heidi myöntää, että häntä hieman harmittaa, kun hän ei lähtenyt paljon aiemmin leikkaukseen.

– Siitä mahdollisuudesta ei niin paljon tiedetty, eikä siitä puhuttu.

Laihdutusleikkauksen jälkeen Heidin on ollut pakko syödä lisäravinteita ja huolehtia riittävistä vitamiineista Kontrollikäyntejä lääkärissä on vuoden välein. Myös ravitsemusteapeuttia hän tapailee silloin tällöin.

Laihdutusleikkausta ei tarvitse hävetä

Heidi Nyman tekee keikkatyötä Sallan terveyskeskuksessa. Hän tuuraa ja lomittaa neuvonnassa. Nyman on myös vapaaehtoistyössä työttömien yhdistyksen toiminnanjohtajana Sallan Menokkaissa. Heidi ei peittele lihavuusleikkausta. Hän uskaltaa siitä puhua.

– Minusta se ei ole mikään häpeä. Minä kokeilin kaikkia konsteja. Kävin painonvartijoissa ja laihdutin kotona, yritin liikkua, mutta ei. Olen käynyt leikkauksen läpi, eikä siinä ole mitään hävettävää.