Jos haluat ensi kesäksi uuden nimen, saatat olla jo myöhässä

Nimen muuttaminen ei välttämättä ole pikkujuttu. Kokonaan uuden sukunimen hakumenettely saattaa kestää jopa useita kuukausia.

Kotimaa
Nimi postiluukussa.
Tiia Korhonen / Yle

– Nimen muutosruljanssi alkaa olla maistraateissa kuumimmillaan. Nyt ovat liikkeellä kesähäitä suunnittelevat parit, jotka haluavat liitolleen kokonaan uuden nimen, sanoo tarkastaja Jaana Polvinen Pohjois-Suomen maistraatin Kajaanin toimipaikasta.

Polvisen mukaan nimen muutoksen hakeminen (siirryt toiseen palveluun) tulevan kesän häihin alkaa olla jo myöhäistä, koska nimilautakunta kokoontuu kesäkuussa ja seuraavan kerran vasta elokuussa. Käsittely voi kestää puolikin vuotta, koska maistraatti saattaa joutua pyytämään lisäselvityksiä. Näin käy usein, jos sukunimeksi halutaan niin sanottu suojattu nimi.

– Tyypillistä nimen vaihtajaa on mahdoton määritellä, koska jokaisella asiakkaalla on henkilökohtaiset perustelut ratkaisulleen. Tilastoja ei ole, Polvinen sanoo.

Lapsille haetaan usein nimen muutoksia erotilanteissa.

– Jos lapset jäävät erossa äidille, lapsille halutaan tavallisesti äidin sukunimi. Yhteinen nimi helpottaa monien asioiden hoitamista, Polvinen kuvailee.

Nimen muuttaminen käy näppärimmin netissä, mutta lomakkeet voi lähettää myös postissa tai asioida henkilökohtaisesti maistraatissa. Nettiasioinnin mahdollisuus on madaltanut hakemusten lähettämistä.

– Palveluun voi tunnistautua vaikkapa keskiyöllä, täyttää lomakkeen ja painaa lähetä-näppäintä. Varsinkin viikonloppujen jälkeen on runsaasti odottamassa sähköisiä hakemuksia, joiden perään on lähetetty peruutusilmoituksia, ettei nimen muutosta oikeasti haluta, Polvinen kertoo.

Kajaani palvelee myös pääkaupunkiseutua

Joskus uutta nimeä hakeva asiakas haluaa piilottaa omaa menneisyyttään. Polvisen mukaan taustalla saattaa olla rikollisuutta tai muita syitä, joiden takia nykyinen nimi halutaan unholaan.

Nyt ovat liikkeellä kesähäitä suunnittelevat parit, jotka haluavat liitolleen kokonaan uuden nimen.

Jaana Polvinen

– Nimen voi muuttaa, mutta kasvot säilyvät.

Vuonna 1986 säädetty nimilaki kohtelee erilaisissa parisuhteissa eläviä kansalaisia eri tavalla. Rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta nimilain säännöksiä puolison sukunimestä eli parisuhteen rekisteröinti ei automaattisesti oikeuta yhteiseen sukunimeen. Se on haettava maistraatista erikseen. Käsittely voi kestää puolikin vuotta ja maksaa 192 euroa.

Pohjois-Suomen maistraatin Kajaanin toimistossa käsitellään noin 3 000 nimen vaihtohakemusta vuosittain. Oman alueen lisäksi Kajaanissa palvellaan myös pääkaupunkiseudun asiakkaita.