Lappeenrannassa siunataan jälleen tunnistamattomia sankarivainajia

Kaatuneitten muistopäivänä valtakunnallisessa tilaisuudessa Lappeenrannassa siunataan ja haudataan 76 tunnistamatonta sankarivainajaa.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Kaatuneitten muistopäivä saa tänä vuonna erityisen merkityksen, kun valtakunnallisessa tilaisuudessa Lappeenrannassa siunataan ja haudataan 76 tunnistamatonta sankarivainajaa. Vainajista 37 on talvisodassa ja 39 jatkosodassa menehtyneitä suomalaisia sotilaita.

Kaatuneista 62 on löydetty Karjalankannakselta ja 14 Laatokan Karjalasta.

Toukokuun 17. päivänä kaatuneitten muistopäivän jumalanpalveluksen saarnan ja sankarivainajien siunauksen toimittaa puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö. Hänen apunaan on puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja Lappeenrannan alueen papistoa.

Valtiovallan tervehdyksen siunaustilaisuuteen tuo puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty.

Kaatuneitten muistopäivän ohjelma alkaa kello 10 messulla Lappeen Marian kirkossa. Messun jälkeen siirrytään Lappeenrannan sankarihautausmaalle, jossa siunaustilaisuus alkaa kello 12.

Tunnistamattomat sankarivainajat kolmella eri hautausmaalla

Suomeen on vuosina 1992–2014 palautettu noin 1 180 suomalaisen sotilaan jäänteet. Noin 340 vainajan henkilöllisyys on varmistettu DNA-analyysillä Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella.

Tunnistetut vainajat on saatettu kotiseurakuntien sankarihautausmaille. Sen sijaan tunnistamattomat vainajat lepäävät pääasiassa Lappeenrannan, Joensuun ja Kajaanin sankarihautausmailla.