Tausta: Keskusta kaivoi Alkion apuun

Keskustahallitusten takavuosien vaikuttaja Mikko Alkio sorvaa maalle yhteiskuntasopimusta hallitustunnustelija Juha Sipilän esikunnassa. Alkio ei ole nimestään huolimatta puolueen sankari-ideologin Santeri Alkion jälkeläinen.

politiikka
Mikko Alkio.
Mikko Alkio.Yle

Maalaisliiton vuosisadan takainen oppi-isä Santeri Alkio ohjailee historian takaa keskustan hallitustunnusteluja. Sankari-ideologin sävyisät ohjeet olivat puoluesihteeri Timo Laanisen ohjeena vappupuhessa.

– Pyrkiminen kumouksellisuuteen, kehityksen sijasta vie kyllä kumoukseen, mutta ei suinkaan kehitykseen ja kansanasian voittoon, Laaninen siteerasi Santeri Alkiota.

Alkio on nähty hallitustunnustelija Juha Sipilän neuvottelupöydässä aivan elävänäkin. Kyse on takavuosien keskustavaikuttajasta Mikko Alkiosta. Mies ei nimestään huolimatta ole Santerin jälkeläisiä.

Politikan tuottavuushyppy

Alexander Stubbin viimeisiään vetelevässä halliituksessa hermoilee ministereiden lisäksi puolisen sataa avustajaa ja valtiosihteeriä. Kuka saa jatkaa valtion leivissä, kuka joutuu etsimään muita töitä?

Jos lopputili tulee, ei ole hätää, sillä ura saattaa jatkua piankin poliittisten tuulten kääntyessä.

Mikko Alkio on tästä esimerkki. Hän ehti kokea politiikan suhdaneet huipusta laskuun alle nelikymppisenä. Hän toimi Mauri Pekkarisen poliittisena valiosihteerinä vuodesta 2008, tätä ennen pääministeri Matti Vanhasen talouspoliitisena neuvonantajana ja komissaari Olli Rehnin kabinetin jäsenenä.

Alkio kamppaili myös keskustan puoluesihteerin asemasta 2006, jolloin miestä kutsuttiin "Olmiksi". Kisan voittanut Jarmo Korhonen puolestaan tunnettiin poliittisissa piireissä "Kelminä".

Politiikan taustavaikuttajille on kysyntää 

Moni entinen politiikan vaikuttaja on käynyt välillä hakemassa vauhtia Microsoftin palveluksesta. Niin myös Mikko Alkio. Hänen lisäkseen Microsoftin palkkalistoilla ovat olleet muun muassa Ylen toimitusjohtaja, SDP:n puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner sekä kokoomuksen erityisavustaja Max Mickelsson.

Alkio päätyi edellisten eduskuntavaalien jälkeen, keskustan oppositiovuosina, koulutustaan vastaaaviin töihin asianajotoimistoissa.

Ohessa Alkio teki selvityksiä muun muassa entiselle työnantajalleen Työ- ja elinkeinoministeriölle.

Loppu onkin kuin valmistautumista Juha Sipilän kaavaileman yhteiskuntasopimuksen rakentamiseen.

Alkio tutki terveysteknologian ja lääketutkimuksen mahdollisuuksia. Vuoden takaisen selvityksen mukaan terveysteknologia ja lääketutkimus voisivat olla yksi Suomen talouskasvun tukijaloista. Raportin mukaan jopa 13 prosenttia viennistä voisi olla terveysalan tuotteita.

Tämä muistutukseksi työttömäksi joutuville avustajille: ovia ei kannata paiskoa kiinni lopullisesti. Koskaan ei voi tietää, milloin politiikan tuulet kääntyvät.