1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläiset kehuvat sataman rajatarkastusautomaatteja

Helsingin Länsisataman rajatarkastusautomaatit ovat keränneet hyvää palautetta venäläisiltä. Venäläiset ovat olleet tyytyväisiä siihen, että automaatteja on testattu juuri heihin.

Kotimaan uutiset
Passintarkastusautomaatti
Passintarkastusautomaatti Länsisatamassa.Yle

Helsingin Länsisataman rajatarkastusautomaateista on saatu hyvää palautetta. Automaatteja on testattu venäläisillä matkustajilla viime vuoden heinäkuusta lähtien.

Helsingin Sataman rajatarkastusyksikön päällikön, kapteeni Jouni Lahtisen mukaan venäläiset ovat suhtautuneet myönteisesti siihen, miten rajanylitysliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta tehostetaan.

– Venäläiset matkustajat ovat olleet myönteisesti yllättyneitä siitä, että automaatteja kokeillaan Helsingin Satamassa juuri heihin, Lahtinen kertoo.

Automaatit ovat Suomessa kiinteä osa rajantarkastustoimintaa. Suomi oli ensimmäisiä maita, jotka ottivat käyttöön automaattiset rajantarkastukset. Lahtisen mukaan automaattien lukumäärän lisääminen tulevaisuudessa on kiinni liikenteen kehittymisestä.

– Tarkoituksena on yhdistää teknologia ja perinteinen rajavartiomiehen työ. Kaikkea ei ole tarkoitus automatisoida, Lahtinen sanoo.

Automaattia käyttää vuosittain yli 300 000 venäläistä

Helsingin Länsisatama valikoitui automaattien testauspaikaksi sijaintinsa vuoksi. Länsiterminaalissa tarkastetaan vuosittain noin 400 000 matkustajaa, joista noin 80 prosenttia on venäläisiä.

Rajatarkastusautomaattien kokeilu perustuu Euroopan unionin Älykkäät rajat -kokonaisuuteen, jonka tarkoituksena on tehostaa EU:n ulkorajojen hallinnointia. Automaattisten rajatarkastusten testaaminen aloitettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla jo vuonna 2008.

Automaateista saatujen kokemusten pohjalta aloitettiin huhtikuussa tietoturvallisuusviraston eu-LISAn projekti, jossa vapaaehtoisilla henkilöillä testataan sitä, miten kasvojentunnistuksen kuvaa ja sormenjälkiä vertaillaan matkustusasiakirjoihin. Venäläisillä matkustajilla testaamista jatketaan edelleen.

Lue seuraavaksi