Suomalainen varusmieskoulutus kiinnostaa ETYJ-maita

Kansainväliset sotilasvieraat tutustuvat tällä viikolla puolustusvoimien toimintaan. Karjalan lennostossa vieraat näkivät esimerkiksi varusmieskoulutusta.

Kotimaa
Etyjin tarkkailija vierailulla Karjalan lennostossa.

Karjalan lennoston arki erosi tiistaina normaalista kevätpäivästä. Siilinjärven Rissalassa tukikohtaan tutustui 29 sotilasta 18 eri maasta. Vierailu liittyy Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön, ETYJin, asevalvontasopimuksiin kuuluvaan Wienin asiakirjaan.

Järjestössä on 57 jäsenmaata ja jokaisen maan on esiteltävä viiden vuoden aikajaksolla yksi maavoimiensa ja yksi ilmavoimiensa joukko-osasto muiden maiden lähettämille edustajille.

Sotilasvierailuilla halutaan parantaa järjestön jäsenmaiden välistä avoimuutta ja eri toimintojen läpinäkyvyyttä. Lisäksi vierailut vähentävät maiden välistä sotilaallista jännitettä.

Yksi Karjalan lennostoon tutustuneista ammattisotilaista oli tanskalainen majuri Mikkel. Turvallisuussyistä Tanskan asevoimat ei kerro sotilaidensa etunimiä julkisuuteen. Majuri Mikkel oli erittäin tyytyväinen vierailuun. Mikkel haki myös oppia, sillä ensi vuonna tanskalaisupseeri isännöi ETYJin edustajia kotimaassaan.

– Olemme nähneet Suomen puolustusvoimat hyvin avoimena. Isännät tekevät todella parhaansa näyttääkseen meille oma toimintaansa. On myös paljon juteltu eri ihmisten kanssa.

Karjalan lennostossa sotilasvieraat näkivät lentotoiminnan arkea ja myös hornet-hävittäjien huoltotoimintoja seurattiin tarkasti.

Varusmieskoulutus tarkassa seurannassa

Komentaja Jukka Anteroinen pääesikunnasta seurasi vieraiden päivää tyytyväisenä. Anteroisen mukaan muiden maiden edustajia kiinnostaa erityisen suuresti suomalainen varusmieskoulutus. Vieraat tutustuivat Rissalassa tukikohtakomppanian varusmiesten koulutukseen ja majoitusoloihin kasarmilla.

Myös suomalainen sotilasruoka tuli tutuksi lennoston ruokalassa ja iltapäivällä vieraille esiteltiin ilmavoimien kalustoa ja eri ajoneuvoja.

– Vieraille on näytetty hyvin avoimesti Karjalan lennoston toimintaa. On kerrottu miten paljon täällä on hävittäjiä ja myös varusmieskoulutusta on annettu laajasti tietoa. Varusmieskoulutuksemme herättää paljon kiinnostusta, sillä useissa maissa ollaan palkka-armeijan varassa, toteaa komentaja Jukka Anteroinen.

ETYJin sotilasedustajat tutustuvat Suomessa myös maavoimien toimintaan. Vierailu jatkuu Karjalan lennostosta Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle. Siellä ohjelmassa on torstaina toimintanäytös Pahkajärven harjoitusalueella. Nyt sotilasvieraille esiteltävät suomalaiset joukko-osastot on valittu niiden erikoisosaamisen perusteella.