Lihavuusleikkauksiin ei ole jonoja Lapissa – syynä on tietämättömyys ja tiukka seula

Hieman yli kaksikymmentä laihtuu leikkauksen avulla vuosittain Lapissa. Vuonna 2014 lihavuusleikkauksia tehtiin Lapin keskussairaalassa 24. Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkärin Antti Rahkon mukaan lihavuusleikkauksia olisi syytä kuitenkin hyödyntää enemmän.

Kotimaa
Valtaosa lihavuusleikkauksista tehdään tähystyksellä, suosituin menetelmä on vatsalaukun ohitus.
Sallalaista lihavuusleikkauksen käynyttä Heidi Nymania haastattelee Jorma Korhonen. Kuva: Yle

Suomessa tehdään vuosittain noin 800-900 lihavuusleikkausta, suurin osa julkisin varoin. Lapissa leikkauksia tehdään vain Rovaniemellä Lapin keskussairaalassa.

Valintasysteemi lihavuusleikkaukseen on hyvä

Antti Rahko

Lihavuusleikkauksien määrä on vähentynyt vuosien aikana muun maan tapaan. Leikkaustarve Lapissa ei ole siitä huolimatta vähentynyt vaikka lihavuuden lisääntyminen on tutkimusten mukaan hidastunut.

Lapin keskussairaalan gastroenterologisen kirurgian erikoislääkärin Antti Rahkon mukaan yksi syy siihen on se, että jonot on saatu purettua, mutta toinen syy löytyy leikkaustarpeessa olevista potilaista itsestään. Valintasysteemi lihavuusleikkaukseen on hyvä

Leikkaus on viimeinen keino

– Siinä vaiheessa kun pitäisi tulla seitsemän prosenttia laihtuneena toisen kerran ravitsemusterapeutin juttusille niin siinä vaiheessa aika paljon näitä mahdollisia leikkauskandidaatteja tippuu tästä seulasta.

Lihavuusleikkaukseen pääsy ei ole helppoa Suomessa eikä sitä tehdä esteettisin syin. Ylipainoa on oltava reilusti ja on osoitettava, että siitä todella pyritään eroon. Kaikki konservatiivisen hoidon keinot on käytävä läpi ennen kuin leikkauksen on mahdollista päästä.

– Minusta tämä meidän valintasysteemi tähän leikkaukseen on hyvä. Kyllä se seitsemän prosenttia pitää pystyä sitä painoa pudottamaan, koska leikkauksen jälkeen kuitenkin pitää pystyä sitä syömistä kontrolloimaan koko loppuelämänsä. Meidän ei siis kannata tästä seulasta löystyä ollenkaan, kertoo ge-kirurgian erikoislääkäri Antti Rahko Lapin keskussairaalasta.

Lapissa mahdollisuus moninkertaistaa lihavuusleikkauksien määrä

Tarvetta Lapissa lihavuusleikkauksille olisi paljon nykyistä enemmän ja Lapin keskussairaalassa on myös mahdollista tehdä leikkauksia monikertainen määrä nykyiseen verrattuna.

Leikkauksen jälkeen pitää pystyä syömistä kontrolloimaan koko loppuelämänsä

Antti Rahko

– Kyllä on. Me pystytään leikkaamaan kahta potilasta viikossa jos vaan tarvetta on, vahvistaa Antti Rahko.

– Kirurgian puolella ei juuri jonoja ole joten leikkaukseen pääsee käytännössä parissa kolmessa kuukaudessa. Mutta ennen kuin nämä alkuselvittelyt on tehty sisätautilääkäreitten ja ravitsemusterapeuttien toimesta, niin siinä menee sitten enemmän aikaa, lisää Rahko.

Lihavuusleikkauksen hyöty on osoitettu tutkimusten kautta, joten Antti Rahko muistuttaa sen mahdollisuudesta kaikkia.

– Olemme kyllä kiertäneet asian tiimoilta muutama vuosi sitten Lapin terveyskeskuksissa. Silti tuntuu siltä, että onko kaikilla kuitenkaan muistissa tai tiedossa, että tämmöinen hyvä hoitovaihtoehto on olemassa. Lisäksi tietävätkö kaikki potilaatkaan, että tämmöistä hoitoa voi miettiä, muistuttaa ge-kirurgian erikoislääkäri Antti Rahko.