1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiakkaina Audi, Ferrari ja Boeing – Stresstech Oy palkittiin

Maailman tunnetuimmille auto- ja lentokonevalmistajille testauslaitteita valmistava Stresstech Oy on saanut Keski-Suomen Kauppakamarin maineteko maailmalla –palkinnon. Palkinto jaettiin nyt 17. kerran. Yhtiö menestyy jännitysten mittaamisella ja on markkinajohtaja maailmassa.

Stresstechin Maineteko maailmalla -palkinnon vastaanottivat vientipäällikkö Juha Siiriäinen ja toimitusjohtaja Lasse Suominen. Kuva: Uljas Valkeinen

Jyväskyläläinen Stresstech Oy on 1983 perustettu mittaus- ja testauslaitteita valmistava yritys. Se tarjoaa ratkaisuja muun muassa kone-, auto-, kuorma-auto- ja ilmailuteollisuuden asiakkaille. Tunnetuimpia asiakkaita ovat suuret autonvalmistajat Ford, Volkswagen, Mercedes-Benz, Ferrari ja Audi sekä kuorma-autovalmistajat Scania ja Volvo.

Ilmailuteollisuudessa asiakkaina ovat muun muassa Airbus ja Boeing. Suomalaisista asiakkaita tunnetuin on tuuliturbiinivaihteita ja teollisuudenvaihteita valmistava Moventas Gears Oy.Stresstechin esittelyvideo kiteyttää parissa minuutissa mitä yhtiö tekee. (siirryt toiseen palveluun)

Stresstech Groupin 2014 päättyneen tilikauden liikevaihto oli 10,5 miljoonaa euroa. Yritys työllistää Suomessa 65 työntekijää ja maailmalla noin 30 työntekijää.

Viennin osuus yrityksen liikevaihdosta on 99 prosenttia ja se on toimialansa markkinajohtaja. Tällä hetkellä suurimmat myyntialueet ovat Saksa, Yhdysvallat, Kiina ja Ruotsi. Yrityksellä on noin 20 myyntiedustajaa ulkomailla.

Testaamalla entistä kestävämpiä terästuotteita

Stresstechin tuotteilla voidaan mitata mekaanista jännitystä muun muassa teräksisistä komponenteista. Erilaisten komponenttien yhteen liittämisen jälkeen jännitykset summautuvat ja saattavat aiheuttaa rakenteiden vaurioitumisen.

Jännityksiä mitataan muun muassa laakereista, nokka- ja kampiakseleista, holkeista, hammaspyöristä ja venttiileistä. Mittauksen ja testauksen hyödyt korostuvat erityisesti raskaan teollisuuden ja kuorma-autoteollisuuden piirissä, jossa komponentit joutuvat kovaan rasitukseen.

Stresstech Oy kuuluu osana Stresstech Groupia, jonka pääpaikka sijaitsee Jyväskylässä Vaajakoskella. Tytäryhtiöt sijaitsevat Yhdysvalloissa, Intiassa ja Saksassa. Tuotteet valmistetaan Vaajakoskella. Ulkomaiset konttoreiden tärkeimmät tehtävät ovat myynti ja mittauspalvelu yrityksen omilla laitteilla.

Yhteistyötä yliopistojen kanssa

Stresstech tekee yhteistyötä muun muassa Tampereen ja Lappeenrannan teknillisten yliopistojen sekä Helsingin Aalto-yliopiston kanssa. Yrityksellä on myös useita ulkomaisia yliopistoja yhteistyökumppanina muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta ja Saksasta.

Stresstechin tuotteilla voidaan mitata mekaanista jännitystä muun muassa teräksisistä komponenteista. Kuva: Stresstech Oy

Maineteko maailmalla – palkinto jaetaan keskisuomalaiselle yritykselle, joka toimii kansainvälisillä areenoilla ja vie toiminnallaan Keski-Suomea maailmankartalle. Pääpaino on erityisesti onnistuneessa myynnissä ja markkinoinnissa. Voittaneella yrityksellä nähdään olevan hyvät menestymisen mahdollisuudet myös jatkossa.

Palkinnon ovat aiemmin voittaneet muun muassa Sleipner Finland Oy, Valtra Oy:n toimitusjohtaja Jari Rautjärvi, Honkarakenne Oyj:n myyntijohtaja Jorma Ruuska, EduCluster Finland Oy ja Komas Oy:n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Nikula, Moventas Gears Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Hakala ja Ecocat Oy:n toimitusjohtaja Antti Niinivaara.