1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä tuo uuden sotakalustonsa näytteille etuajassa

Kaikkien aikojen suurin ja näyttävin Voiton päivän paraati esittelee ensi lauantaina maailmalle Venäjän sotateollisuuden uusinta tekniikkaa. Venäjä esittelee paraatissa myös ensimmäisen kerran kalustoa, jonka testaamista ei ole vielä edes aloitettu.

Ulkomaat
Voitonpäivän paraatin harjoitukset Moskovassa.

Vasta testivaiheessa olevan sotakaluston esittely yleisölle on Venäjällä poikkeuksellista. Se kertoo siitä, että Venäjällä on kiire esitellä sotateollisuutensa saavutuksia sekä omalle kansalle että maailmalle. Taustalla nähdään viime aikoina voimistunut idän ja lännen välinen vastakkainasettelu.

Venäjällä on halu osoittaa kansalle, että valtion sotateollisuuteen sijoittamilla rahoilla on saatu tuloksia aikaan ja että maa pystyy tarvittaessa suojelemaan kansalaisiaan.

Mahdollisille vastustajille Venäjä viestii, että se pystyy uudistumaan ja kehittämään korkean teknologian sotateollisuutta, jolla se kykenee vastaamaan Naton käyttämälle aseistukselle.

Lännelle halutaan näyttää etenkin se, että Venäjä ylläpitää ydinasejärjestelmiään sillä tasolla, että ne pystytään ottamaan käyttöön juuri silloin, kun Venäjä haluaa.

Voiton päivän paraatissa esiteltävä uusi kalusto keskittyy kuitenkin ennen kaikkea uudentyyppisiin miehistönkuljetus- ja taisteluajoneuvoihin, joille on suuressa maassa erityisen paljon tarvetta.

Uusien mallien käyttöönotto vienee kuitenkin vielä vuosikausia.

Ylpeydenaiheena taisteluvaunu Armata

Esimakua Venäjän uudistuvasta sotilasmahdista on saatu parin viikon aikana useana yönä, kun paraatia on harjoiteltu Moskovan keskustassa.

Natsi-Saksan kukistumisen 70-vuotispäivän paraatiin osallistuu Moskovan Punaisella torilla lähes 16 000 sotilasta, 143 lentokonetta ja lähes 200 ajoneuvoa, joista osa on vasta tulossa tuotantoon.

Paraati esittelee paitsi jo käytössä olevaa kalustoa ja järjestelmiä, kuten Tigr, Taifun-K- ja Taifun-U-panssariautoja, BTR-82 panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja, BMD-4M maahanlaskujoukkojen taisteluajoneuvoja ja Kornet-D panssarintorjuntaan tarkoitettuja ohjusjärjestelmiä.

Esittelyssä on myös uusin versio BTR-MDM Rakushka, joka on maahanlaskujoukkojen panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo.

Kokonaan uusi malleja ovat panssaroitu miehistönkuljetusvaunu BTR-Kurganets 25 ja jalkaväen taisteluajoneuvo BMP-Kurganets 25 sekä panssaroitu miehistönkuljetusvaunu BTR-Bumerang.

Venäjän uusi ylpeydenaihe on pitkään kehitelty ja vasta koekäytössä oleva jalkaväen taisteluajoneuvo BMP-Armata, joka on rakennettu raskaalle tela-alustalle. Koekappalevaiheessa on lisäksi taistelupanssarivaunu Tank-Armata.

Venäjän kehittelemään uuteen kalustoon kuuluu lisäksi SAU Koalitsija SV -panssarihaupitsi.

Paraatissa nähdään lisäksi ohjusjärjestelmä Iskanderin laukaisualustoja, ilmatorjuntaohjusjärjestelmä BUK-M2, pitkän kantaman ohjusjärjestelmä Antsir-S ja mannerten välinen ballistinen ohjusjärjestelmä Jars, joka on juuri tulossa armeijan käyttöön.

Venäjän armeijan lentokalustossa ei tällä kerralla nähdä uutuuksia.

Lue seuraavaksi