Eduskunta päätti alustavasti valiokuntapaikkojen jaosta

Paikat jaetaan uudelleen sen jälkeen, kun hallitus on saatu muodostettua.

eduskunta
Eduskunta Sibeliusakatemian tiloissa keväällä 2015.
Yle

Eduskunta valitsi tänään kansanedustajia valiokuntien jäseniksi. Valinnat ovat kuitenkin vasta alustavia ja ne tehdään uudelleen sen jälkeen, kun hallitus on saatu muodostettua. Siksi monet eduskuntaryhmät päättivät jakaa paikkansa pitkälti aakkosjärjestyksen perusteella.

Vastaava käytäntö on ollut voimassa jo useasti, kertoo eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen.

- Nyt on tarve saada puhemiesneuvosto toimintaan. Ja jotta puhemiesneuvosto yleensä syntyy, niin se edellyttää, että valiokunnat järjestäytyvät ja valitsevat puheenjohtajansa. Ja kunkin valiokunnan puheenjohtajahan on sitten puhemiesneuvoston jäsen.

Puhemiesneuvosto kokoontuu ensimmäistä kertaa huomenna keskiviikkona, jolloin se hyväksyy muun muassa täysistuntosalin istumajärjestyksen.

Rehn suureen valiokuntaan, Vanhanen ulkoasiainvaliokuntaan

Toiset eduskuntaryhmät päättivät kuitenkin jakaa hieman harkitummin paikkansa EU-asioita käsittelevään suureen valiokuntaan sekä ulkoasiainvaliokuntaan. Tiitinen pitää tätä perusteltuna.

- Näinä väliviikkoinakin, ennen kuin lopullinen järjestäytyminen tapahtuu, voi tulla tärkeitä asioita, joissa valiokunnan jo lähes lopullinen kokoonpano on paikallaan, hän sanoi.

Esimerkiksi keskusta valitsi suureen valiokuntaan muun muassa entisen talouskomissaarin Olli Rehnin Helsingin vaalipiiristä ja entisen pääministerin Matti Vanhasen Uudenmaan vaalipiiristä. Vasemmistoliitto puolestaan sijoitti molempiin valiokuntiin puheenjohtajansa Paavo Arhinmäen Helsingin vaalipiiristä.