Yllätysvierailun Mogadishuun tehnyt John Kerry toiveikas: Somalia muuttumassa

Ulkoministeri Kerry on korkea-arvoisin Somaliassa vieraileva Yhdysvaltain edustaja sen jälkeen, kun maa veti sieltä joukkonsa yli 20 vuotta sitten. Presidentti Hassan Sheikh Mohamudin mukaan vierailu oli suuri hetki Somalialle.

Ulkomaat
Joh Kerry astuu lentokoneesta.
John Kerry saapui Mogadishuun tiistaina.Andrew Harnik / AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on käynyt yllätysvierailulla Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Hän on korkea-arvoisin Yhdysvaltain edustaja, joka on käynyt sisällissodan riipimässä Somaliassa sen jälkeen, kun Yhdysvallat joutui yli 20 vuotta sitten vetämään sieltä joukkonsa.

Kerry vietti muutaman tunnin Mogadishun lentokentällä, missä hän tapasi muun muassa Somalian presidentin Hassan Sheikh Mohamudin ja pääministeri Omar Abdirashid Ali Sharmaken sekä aluejohtajia.

Vierailusta kerrottiin Somalian viranomaisillekin vasta maanantaina; sitä ennen kerrottiin, että vierailulle tulisi arvoltaan alempi virkamies.

"Suuri hetki Somalialle"

Kerry sanoi vierailevansa nyt Somaliassa, koska maa on muuttumassa parempaan päin. Hän totesi toiveiden olevan korkealla, joskin niihin sekaantuu huolenaiheita.

Somalian hallitusta uhkaa edelleen islamistinen al-Shabaab-kapinallisliike. Se on menettänyt alueita, mutta jatkaa hyökkäyksiä sekä Mogadishussa että muualla maassa ja naapurimaissa, kuten Keniassa.

– Seuraavan kerran kun tulen, minun täytyy voida kävellä kaupungin keskustassa, Kerry sanoi tavatessaan presidentti Mohamudin.

Kerry sanoi Yhdysvaltain olevan valmis auttamaan Somaliaa saavuttamaan turvallisuutta, rauhaa ja vaurautta. Hän huomautti, ettei maailmalla ole varaa siihen, että on paikkoja, joissa ei ole toimivaa hallintoa.

Mohamud puolestaan totesi, että Mogadishu on hyvin erilainen kuin se oli kaksi vuotta sitten. Kerryn vierailun hän sanoi olevan suuri hetki Somalialle.

Yhdysvalloilla jälleen Somalian-suurlähettiläs

Sisällissota on repinyt Somaliaa siitä asti, kun Siad Barren yksipuoluediktatuuri kaatui vuonna 1991.

Yhdysvallat lähetti vuonna 1992 joukkoja rauhoittamaan Somaliaa, mutta operaatio epäonnistui. Yhdysvallat veti joukkonsa pois, kun Mogadishussa oli vuonna 1993 ammutttu alas Yhdysvaltain helikopteri. 18 sotilasta kuoli.

Tämän vuoden helmikuussa Yhdysvallat nimitti Somaliaan suurlähettilään ensi kertaa sitten sisällissodan puhkeamisen. Lähettiläs Katherine Dhanani kuitenkin käy Somaliassa Kenian pääkaupungista Nairobista käsin, eikä ajankohtaa suurlähetystön avaamiselle Mogadishussa ole Kerryn mukaan päätetty.

Viime vuosina Mogadishussa on vieraillut Kerryn lisäksi muita keskeisiä poliitikkoja, kuten YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Britannian entinen ulkoministeri William Hague ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Al-Shabaabin iskujen vuoksi vierailut ovat yleensä lyhyitä ja niitä leimaa salailu.

Lähteet: AFP, Reuters