Tuomioja Yön susien matkoista: Tiedon vaihto Saksan kanssa jatkuvaa

Venäjän propaganda puhuttaa pohjoismaiden ja balttien ulkoministerikokouksessa Tanskassa.

Yle maailmalla
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi Yön sudet –moottoripyöräjengin huomiota herättänyttä matkantekoa Berliiniin ulkoministeritapaamisessa Tanskan Helsingørissä.

Tuomioja sanoi, että Suomen rajavartiolaitoksella on hyvät yhteydet erityisesti Saksaan.

Suomella ei ole Tuomiojan mukaan syytä päästää alueelleen sellaisia Saksaan matkustavia ihmisiä, jotka eivät ole sinne tervetulleita. Toisaalta Suomi ei omaehtoisesti pysäytä henkilöitä, jotka Saksa haluaa alueelleen päästää.

-Tätä koordinaatiota ja tiedonvaihtoa pidetään ihan reaaliajassa yllä, ulkoministeri sanoi.

Tuomiojan mukaan voiton päivään liittyvät venäläisen nationalismin ilmaukset eivät sinänsä ole yllättäviä.

-Suurin osa näistä eivät ole sellaisia, joihin erityisesti pitäisi reagoida. Pitää tietysti toivoa, että tällaisia historiallisia tapahtumia pystyttäisiin käsittelemään yhdessä, yhteisistä arvoista ja käsityksistä lähtien.

”Vastapropagandaa ei tarvita”

Pohjoismaiden ja Baltian maiden ministerit keskustelevat Tanskassa muun muassa hankkeista tukea vapaata, venäjänkielistä tiedonvälitystä.

Tanska on ollut aloitteellinen hankkeissa, joilla etsitään keinoja tukea riippumatonta, venäjänkielistä tiedonvälitystä Euroopassa.

-Ei vastata omalla propagandalla propagandaan, vaan pitää huoli siitä, että kaikkialla on saatavilla myös venäjänkieliestä informaatiota, joka pyrkii olemaan mahdollisimman objektiivista ja luotettavaa.

Tuomioja totesi konkreettisen hankkeiden olevan vielä valmisteluvaiheessa.

Suomi on ulkoministeri mukaan esimerkillinen maa, koska Moskovasta riippumatonta venäjänkielistä tiedonvälitystä löytyy sekä sähköisesti että lehdistössä.

– Uskon että Suomen venäjänkieliset pystyvät halutessaan seuraamaan toisenlaistakin tiedottamista, kuin mitä Moskovan hallitsemista välineistä tulee.