Ebolaepidemian loppu häämöttää Länsi-Afrikassa

Guineassa ja Sierra Leonessa kirjattiin viime viikolla yksinumeroiset määrät tartuntoja ensimmäistä kertaa epidemian huipun jälkeen. Naapurimaa Liberia on määrä julistaa ebolasta vapaaksi lauantaina.

ebola
Liberia Monrovia, katukuvaa.
Ebolan vastaisen valistuskampanjan seinämaalauksia Liberian pääkaupungissa Monroviassa maaliskuuss 2015.Ahmed Jallanzo / EPA

Ebolavirusta vastaan yhä taistelevat Guinea ja Sierra Leone kertoivat kumpikin yhdeksästä uudesta ebolatartunnasta viime viikon aikana, YK kertoi tiistaina.

Uusien tartuntojen määrä on laskenut jyrkästi puolen vuoden takaisesta, jolloin Sierra Leonessa kirjattiin yli 500 ja Guineassa yli 100 tartuntaa viikossa.

– Olemme tottuneet kuulemaan hyviä uutisia yhdellä viikolla ja huonoja uutisia seuraavalla viikolla, joten emme ala vielä juhlia, mutta tunnelma on myönteinen, YK:n ebola-lähettiläs David Nabarro sanoi.

Nabarron mukaan tuntemattomien tartuntaketjujen aiheuttamien tapausten osuus on laskussa, ja myös hoitoon hakeutumattomien ihmisten kuolemien osuus vähenee.

– Tämä saa meidät uskomaan, että lähestymme (epidemian) loppua. Emme vain tiedä tarkkaan, milloin se koittaa, Nabarro sanoi.

Kolmas ebolasta pahasti kärsinyt maa eli Liberia on määrä julistaa ebolasta vapaaksi lauantaina, jolloin on kulunut 42 päivää maan viimeisen ebolan uhrin hautaamisesta.

Liberialla kesti noin kaksi kuukautta saada yksinumeroiset viikottaiset tartuntaluvut vähenemään nollaan.

Noin 11 000 ihmistä on kuollut ebolaan sen jälkeen, kun nykyinen epidemia alkoi Guineassa joulukuussa 2013. Tartunnan on saanut yli 26 000 ihmistä.

Korjaus 11.5.2015 kello 9.00: Liberian viimeisen ebolan uhrin hautaamisesta oli kulunut 42 päivää lauantaina 9. toukokuuta, ei tiistaina 5. toukokuuta, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lähteet: AFP