Kalifornian kuivuus jatkuu neljättä vuotta, kasteluun määrättiin ennätysrajoituksia

Ellei veden kulutus edelleenkään laske kehottamalla, rikkomuksista voi uhata kova sakko. Tavoitteena on, että vettä käytettäisiin jopa yli kolmannes vähemmän kuin ennen kuivuuskriisiä.

luonto
Yhdysvaltain länsirannikon kuivuusongelma on johtanut vedenkäyttörajoituksiin.
Yhdysvaltain länsirannikon kuivuusongelma on johtanut vedenkäyttörajoituksiin.Michael Nelson / EPA

Kaliforniassa Yhdysvalloissa viranomaiset ovat määränneet vedenkäytölle ja etenkin keinokastelulle ennätyksellisen laajat rajoitukset. Poikkeuksellisiin toimiin oli ryhdyttävä, koska osavaltiota vaivaa kova kuivuus jo neljättä perättäistä vuotta.

Kalifornian vesivaroista päättävät viranomaiset edellyttävät, että kaupungit säästävät vedestä jopa 36 prosenttia vuonna 2013 käytettyyn määrään verrattuna.

Talon edessä oleva kiva pieni vihreä tilkku, joka nielee joka päivä paljon vettä, on menneisyyttä.

Kuvernööri Jerry Brown

Osavaltion pääkaupungille Sacramentolle määrättiin 28 prosentin säästötavoite. San Franciscolle riitti kahdeksan prosenttia ja Los Angelesille 16 prosenttia.

Toistaiseksi ei ole selvää, millaisia rangaistuksia päätöstä rikkoville on tulossa. Kuvernööri Jerry Brown on ehdottanut jopa kymmenen tuhannen dollarin sakkoa pahimmista rikkomuksista, mutta asia vaatii käsittelyn osavaltion kongressissa. Myös vedensäästömääräys vaatii vielä sen siunauksen.

Arvostelijoiden mukaan säästöt jäävät joka tapauksessa näennäisiksi, sillä maatalouden ei tarvitse osallistua niihin. Kaliforniassa noin 80 prosenttia vedestä kuluu maatalouteen. Brownin mukaan maatalous on jo kärsinyt muutoinkin veden vähyydestä.

Sierra Nevadan lumet ovat huvenneet

Tiistaina julkaistun tilaston mukaan Kaliforniassa kulutettiin maaliskuussa alle neljä prosenttia vähemmän vettä kuin samaan aikaan toissa vuonna, ennen kuin kuivuuskriisi alkoi kehittyä. Kuvernöörin säästötavoite oli ollut 25 prosenttia.

– Olemme astuneet uuteen aikaan. Ajatus siitä, että talon edessä on kiva pieni vihreä tilkku, joka nielee joka päivä paljon vettä, on menneisyyttä, Brown sanoi jo tuolloin ennakoidessaan tiukentuvia säännöksiä.

Kalifornian kesän vesivarat ovat suuresti riippuvaisia Sierra Nevadan vuoriston talvien lumista. Lunta oli menneenä talvena ennätyksellisen vähän. Tulevana kesänä ainakin puolet Kaliforniasta kärsii äärimmäisestä kuivuudesta, ennustavat asiantuntijat.

Lähteet: AP, Reuters