1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afganistanilaisnaisen hengiltä mukiloineille kuolemantuomioita

Sivustakatsojan videolle taltioima raaka verityö on saanut kansalaiset osoittamaan mieltään naisten aseman puolesta. Keskiviikkona tuomari langetti neljälle miehelle kuolemantuomion ja kahdeksalle pitkän vankeusrangaistuksen.

Ulkomaat
Afgaaninaiset vaativat oikeutta maaliskuussa surmatulle naiselle Kabulissa, Afganistanissa 27. huhtikuuta.
Afgaaninaiset vaativat oikeutta maaliskuussa surmatulle naiselle Kabulissa, Afganistanissa 27. huhtikuuta.Hedayatullah Amid / EPA

Afganistanissa on langetettu kuolemantuomio neljälle miehelle, jotka osallistuivat silmittömään hyökkäykseen, murhaan ja ruumiin polttamiseen pääkaupungissa Kabulissa. Kahdeksan syytettyä sai 16 vuoden vankeustuomion hyökkäykseen yllyttämiseksi. 18 syytettyä vapautettiin.

Kuolemaantuomitut teloitetaan hirttämällä, kertoi tuomari kolmipäiväisen oikeudenkäynnin päätteeksi.

Väkijoukko kävi maaliskuussa 27-vuotiaan naisen kimppuun, kun levisi huhu, että hän oli polttanut Koraanin. Huhu osoittautui sittemmin perättömäksi.

49 syytetyn joukossa on 19 poliisia, joiden katsotaan jättäneen puuttumatta hyökkäykseen. Heidän tuomionsa virkavelvollisuuksien laiminlyömisestä kerrotaan lauantaina.

Verityö, jonka sivustakatsoja kuvasi videolle, herätti mielenosoituksia eri puolilla Afganistania ja muuallakin. Protesteissa vaadittiin naisten aseman vahvistamista ja papiston vallan kaventamista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi