Ilmatyynyalus tyhjillä pulloilla – some voi tehdä mahdottomasta mahdollista

Oululainen Kiviniemen meripelastuseura aikoo kerätä pulloja niin paljon, että se saa ostetuksi ilmatyynyaluksen. Sosiaalisessa mediassa levinnyt kampanja on lähtenyt hyvin käyntiin. Rahaa puuttuu vielä, mutta puuhamiehet uskovat lopulta saavansa uuden menopelin.

Kotimaa
Rajavartiolaitoksen SAH-2200 ilmatyynyalus
Rajavartiolaitos

Idea ilmatyynyaluksen hankkimisesta heräsi oululaisessa Kiviniemen meripelastusseurassa, kun rajavartiolaitos ilmoitti myyvänsä oman ilmatyynyaluksensa huutokaupassa. Juuri kyseisen aluksen hankkimiseen aika ei riittänyt, mutta meripelastusseuralla on jo kiikarissa muita sopivia ilmatyynyaluksia.

Ensin ajatus tuntui aivan älyttömältä. Se lähti pienestä liikkeelle, mutta idea alkoi sitten paisua facebookissa.

Timo Lämsä

Ilmatyynyaluksen hinta pyörii 40 000-50 000 euron tietämissä. Huhtikuun alussa Kiviniemen meripelastusseuralaisiila syntyi hurja idea rahan keräämiseksi aluksen ostamiseen.

– Ensin ajatus tuntui aivan älyttömältä. Se lähti pienestä liikkeelle, mutta idea alkoi sitten paisua Facebookissa, kertoo Kiviniemen meripelastusseuran puheenjohtaja Timo Lämsä.

Yksi pullo jokaiselta oululaiselta

Idean perusajatuksena on, että jos jokainen 200 000 oululaisesta toisi seuralle yhden 20 sentin arvoisen palautuspullon, seura saisi kokoon 40 000 euroa. Keräyksen aikatavoitteeksi on asetettu ensi marraskuu. Jo kampanjan alkumetreillä rahaa on kerääntynyt 1700 euroa. Vaikka matkaa tavoitteeseen vielä on, uskoo Lämsä onnistumiseen.

– Tätä on levitetty vain Facebookissa ja ihmiset ovat lähteneet tosi hyvin mukaan. Erääseen pullojenkeräystapahtumaan nuori tyttö toi polkupyörällään monen kilometrin päästä muutaman pullon. Samassa pihan ajoi kallis Mersu, josta myös tuotiin pulloja keräykseemme, hehkuttaa Lämsä.

Kunhan pesämunaa on saatu kerätyksi muutaman tuhannen euron verran, meripelastusseura aikoo haastaa toden teolla mukaan myös alueen yrityksiä sekä suomalaisia venevalmistajia.

Tyhjiä pulloja otetaan vastaan Oulun Haukiputaan Kiviniemen satamassa joka tiistai kello 17 seuran viikkoharjoitusten yhteydessä. Lisäksi keräystempauksia järjestetään esimerkiksi marketeissa. Niistä saa tietoa Kiviniemen meripelastusseuran Facebook-sivuilta.

Ilmatyynyalus on tärkeä apuväline pelastustoimintaan varsinkin keväisin ja syksyisin kun vesistöt ovat jäässä, mutta jää ei kuitenkaan kanna esimerkiksi moottorikelkkaa. Kiviniemen meripelastusseuralla on nykyisin käytössään kaksi venettä ja yksi moottorikelkka.