Rajavartiolaitos: Saksa oli käännytetyn motoristin reitillä, asiakirjat olivat kunnossa

Venäjältä tulleen motoristin maahanpääsy evättiin Vaalimaalla kokonaisharkinnan perusteella. Hänellä ei ole suoraa yhteyttä Yön sudet -moottoripyöräkerhoon. Aiemmin henkilön maahanpääsy evättiin samoilla perusteilla Puolan ja Liettuan rajoilla.

Kotimaa
Rajavartiolaitos
Jarkko Heikkinen / Yle

Rajavartiolaitos eväsi viime yönä moottoripyörällä liikkuneen henkilön pääsyn Suomeen Vaalimaan raja-asemalla. Tarkkaa syytä ei kerrota, vaan evääminen perustuu kokonaisvaltaiseen harkintaan. Viranomaset olivat myös konsultoineet myös Schengen-maita.

Yksin liikkuneen motoristin matka oli pysähtynyt aiemmin Puolan ja Liettuan rajalla. Motoristin matkustusasiakirjat, kuten viisumi ja passi, olivat kunnossa.

Näin kokonaisvaltaista harkintaa avaa everstiluutnantti Esa Veikkanen:

– Maahantulo voidaan estää esimerkiksi sillä perusteella, että maahan pyrkijä voi aiheuttaa uhkaa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle Suomessa tai muussa Schengen-valtiossa. "Ajan henkeen" tämä tapaus liittyy, ja konsultaatioiden ja kokonaisharkinnan perusteella pääsy maahan on evätty. Uskoisin, että täsmälleen samoilla perusteilla pääsy on evätty myös muilla rajoilla, sanoo Veikkanen.

"Ajan hengellä" Veikkanen viittaa paljon huomiota saaneeseen Yön sudet -moottoripyöräkerhoon. Kerhon jäsenet ovat yrittäneet päästä Berliiniin juhlimaan toisen maailmansodan päättymispäivää, mutta useat Euroopan unionin maat ovat kieltäneet kerholaisilta kauttakulun.

Rajavartioston tietojen mukaan nyt Suomeen pyrkineellä motoristilla ei ole suoraa yhteyttä Yön susiin. Henkilön tarkoituksena oli jatkaa Suomesta muualle. Oliko käännytetty motoristi matkalla Saksaan?

– Hänen matkareitilleen mahtui myöskin Saksa, mutta se ei ollut määränpää, sanoo Veikkanen.