"Edes kerran vuodessa saisi jokainen olla sellainen kuin on"

Tänään vietetään kansainvälistä Älä laihduta päivää. Päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä uskomuksia. Tämän vuoden teema on lapsen ylipaino. Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n puheenjohtaja toivoo, että vanhemmat kiinnittäisivät huomiota, miten itse puhuvat ulkonäöstään lasten kuullen.

syömishäiriöt
Pohjanmaan syömishäiriöperheet ry:n puheenjohtaja Emilia Jalomäki ja Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n puheenjohtaja Eija Salo-Rankila.
Pohjanmaan syömishäiriöperheet ry:n puheenjohtaja Emilia Jalomäki ja Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n puheenjohtaja Eija Salo-Rankila.Hanne Leiwo / Yle

"Tämä julistus on ilosanoma jokaiselle, joka tuntee olonsa epävarmaksi siitä, onko maailmaan kelpaava selllaisena kuin on. Sen sijaan, että ottaisin omakseni ulkopuolelta tulevia määritelmiä tai vertaisin itseäni muihin, voin aloittaa päiväni kysymällä itseltäni, mitä minulle todella kuuluu ja mitä tänään tarvitsen..."

Nämä sanat kuultiin tänään klo 12.00 Seinäjoella, kun Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n puheenjohtaja Eija Salo-Rankila julisti painorauhan. Salo-Rankila tietää, mistä hän puhuu. Yläasteikäisenä hän sairastui anoreksiaan, joka muutti muotoaan pian bulimiaksi. Vaikean ajan tuntemukset hän muistaa hyvin.

– Siihen aikaan liittyi paljon ahdistusta, häpeää, syyllisyyttä ja itseinhoa, Salo-Rankila muistelee.

Myös Pohjanmaan syömishäiriöperheet ry:n puheenjohtaja Emilia Jalomäen kaveripiirissä oli paljon syömishäiriöistä kärsiviä.

Älä arvostele ulkonäköäsi lapsesi kuullen

Älä laihduta -Kampanjan järjestävät Syömishäiriöliitto­ SYLI ry:n jäsenyhdistykset. Päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä uskomuksia. Tämän vuoden teema on lapsen ylipaino. Laihduttaminen ei kuulu lapsille eikä nuorille, muistuttavat Salo-Rankila ja Jalomäki. Salo-Rankilan mukaan erityisesti vanhempien pitäisi kiinnittää huomiota, miten he puhuvat ulkonäöstäään lasten kuullen.

– Oma äitini, joka ei ollut mitenkään ylipainoinen, puhui laihduttamisesta ja siitä, että muutama kilo pitäisi saada pois. Kyllä mulle jäi ihan lapsuudesta alitajuntaan se, että äiti ei ollut kroppaansa tyytyväinen. Se varmasti siirtyi tyttäreenkin, Salo-Rankila kertoo.

– Tekee äidillekin ihan hyvää ajatella, että minä kelpaan, Jalomäki lisää.

Ulkonäön arvostelu sosiaalisessa mediassa kovaa

Monelle yhteiskunta luo paineita ja mielikuvia ihanteellisesta vartalosta. Ulkonäön arvostelu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on kova.

– Some on teini-ikäiselle todella julma paikka ja siellä annetaan todella raakaa palautetta. Se ei ole hyvä paikka sellaiselle, joka painiskelee syömishäiriöiden kanssa, Jalomäki kertoo.

Vaikka yksi päivä ei riitä sanoman saattamiseen, on se Salo-Rankilan ja Jalomäen mukaan parempi kuin ei mitään.

– Edes kerran vuodessa jokainen meistä saisi olla sellainen kuin on, arvostaa itseään ja kehoaan, Salo-Rankila kertoo.