Yksi kortti avaa 200 museon ovet

Uutta täytyy keksiä, kun vanhat keinot eivät tepsi. Maan lukuisiin museoihin houkutellaan nyt enemmän kävijöitä yhteisellä kortilla.

museot
Antti Lantto sekä Ilkka ja Helena Halmkrona Museokortin sisältävien kirjekuorten kanssa.
Laura Valta / Yle

Toukukuun ensimmäisenä tiistaina liikkeelle laskettiin eräänlainen kulttuuriteko, kun uudenlaiset Museokortit pistettiin markkinoille.

Lähes 200 museota kautta Suomen on jo ilmoittautunut mukaan palveluun, jonka tavoitteena on saada museoiden laskevat kävijämäärät nousuun.

Museokortti on voimassa vuoden, ja se kelpaa pääsylippuna kaikkiin palvelussa mukana oleviin museoihin. Pohjois-Suomessa kortin on toistaiseksi ottanut käyttöön seitsemän museota.

Museoväki toivoo, että kortin myötä museoissa piipahtaminen yleistyisi ja arkipäiväistyisi – joskus kun olisi hyvä käväistä taidetta tai historiaa katsomassa hetken mielijohteesta.

– Suomessa museossa käydään suhteellisen vähän. Se on kesälomareissu, ja talvella jo suunnitellaan, että kerran käydään museossa, harmittelee Aineen Taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura.

"Ahkerammin olisi voinut kiertää"

Museokortin takana on Museoliitto, joka tilittää yksittäisille kohteille 60 prosenttia niiden pääsymaksusta, kun näyttelyyn tullaan kortilla. Myös korttien myynnistä saa pitää itse pienen osan.

Torniossa Aineen Taidemuseo ja Tornionlaakson maakuntamuseo ovat mukana Museokortti-järjestelmässä. Ne luovuttivat alueen ensimmäiset kortit sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkronalle, lehtori Helena Halmkronalle sekä talous- ja hallintopäällikkö Antti Lantolle.

Museokortti.
Vuoden voimassa olevaa museokorttia aletaan myydä 5. toukokuuta.Suomen Museoliitto

– Vähälle se museoissa käyminen on jäänyt, paljon ahkerammin olisi voinut kiertää. Eiköhän tämä kortti osaltaan korjaa sen, eli ensi vuosi kierretään ahkerammin, lupaa Lantto hymyillen ja asettaa kunnianhimoiseksi tavoitteekseen piipahtaa 50 kohteessa kortin voimassaoloaikana.

Museokortin hinta on hieman yli 50 euroa. Sen kehutaan olevan muun muassa hyvä lahjaidea eläköityvälle, valmistuneelle tai yrityksen lahjana yksityishenkilölle.

– Viime vuosina on korostettu, että täytyisi palvelujen käyttöä nostaa eikä niinkään lisätä tavaroiden kuluttamista. Ja tämä on oiva keino, Lantto vinkkaa.