Suomalainen aaltovoimala pääsee tositestiin – EU:lta miljoonien tukipotti

EU-miljoonilla testataan, kuinka hyvin Espoossa kehitetty Pingviini-voimala saa muutettua valtamerten aallot sähköksi. Viisi vuotta vanhan koevoimalan rinnalle rakennetaan ainakin kaksi uutta.

Kotimaa
Wellon Pingviini aaltovoimala pinnalla.
Wello Oy

Suomalaisen aaltovoimakehityksen toinen lippulaiva, espoolaisen Wellon kehittämä Pingviini on saanut EU:lta 17 miljoonaa euroa kehitysrahaa. Rahoilla testataan viiden vuoden ajan sitä, miten hyvin kolme Pingviini-voimalaa tuottaa valtameren aalloista energiaa sähköverkkoon. Testirupeaman kokonaisbudjetti on 24,5 miljoonaa euroa, eli EU:n tuki kattaa siitä 70 prosenttia.

Tähän asti Wellolla on ollut käytössä yksi suuri testivoimala, jota on kehitetty ja testattu viimeiset viisi vuotta. Parhaimmillaan voimala on tuottanut sähköä megawatin teholla, joka vastaa noin kolmannesta yhden tuulivoimalan huipputehosta.

Nyt julkaistun tuen avulla Wello rakentaa vähintään kaksi uutta samanlaista voimalaa.

Wellon kehitystyöhön mukaan lähtenyt Fortum vuokrasi nyt toteutettavia testejä varten palan merta jo vuoden 2014 alussa. Tällöin aloitettin tarkempi tutkimustyö siitä, voidaanko nyt julkaistu käytännön suurtesti toteuttaa.

– Uskomme, että Euroopan komission rahoitus ja kokeneet yhteistyökumppanit luovat erinomaiset edellytykset viedä Wellon aaltovoimateknologiaa harppauksin kohti kaupallista tuotetta. Maailmanlaajuisesti tämä hanke on aaltovoimatutkimuksen kärkeä, sanoo teknologiajohtaja Heli Antila Fortumin tiedotteessa.

Aaltovoimaa povataan yhdeksi tulevaisuuden merkittävistä päästöttömistä energialähteistä. Teoriassa merissä on valtavat määrät energiaa, mutta tähän mennessä sen muuttaminen sähköksi kaupallisesti kannattavasti on osoittautunut erittäin vaikeaksi.

Yle Uutiset tavoitti Wellon toimitusjohtajan alan konferenssista Glascowsta.

– Tämä on meille ja koko alalle merittävä asia. Tämä luo sen polun, miten aaltovoimasta tehdään kaupalllista. Viimeisen vuoden aikana pari markkinajohtajaa on kadonnut kartalta ja me olemme nousseet kärkeen. Tämä projekti takaa meille polun päästä kaupalliseen tuotantoon, sanoo toimitusjohtaja Aki Luukkainen puhelimitse.

15.5.2019 juttuun lisätty puuttuva sana "miljoona" testirupeaman kokonaisbujdettiin (24,5 miljoonaa euroa).