Bensaa hamstrataan autotalleihin itärajalla – "Kerran löytyi 300 litraa"

Moni säilyttää Venäjältä kanistereissa tuotua polttoainetta autotalleissa. Polttoaineen säilytykseen on säädetty sallitut määrät. Esimerkiksi autotallissa saa säilyttää 60 litraa bensaa kerrallaan. Sääntöjä ei kuitenkaan aina noudateta.

ilmiöt
Bensa tankkaus tankkaaminen rupla hinta polttoaine Svetogorsk Venäjä
Yle

Suomen hintoja selvästi halvemman polttoaineen haku Venäjältä on arkipäivää monelle kaakkoisrajalla asuvalle. Kerralla bensaa saa rajan yli tuoda tankillisen lisäksi 10 litraa.

Useamman kerran viikossa, mahdollisesti eri autoilla tankkaamassa käyvän autotalliin saattaa helposti kertyä "ylimääräistä" bensaa, jonka säilyttäminen ei ole välttämättä turvallista.

Se aiheuttaa sellaisen hajuhaitan, että eihän siinä ole järjen häivää

palotarkastaja Juhani Vakkila

Polttoaineen säilytykseen on säädetty määrät, joita tulisi noudattaa. Esimerkiksi autotallissa saa säilyttää 60 litraa bensaa kerrallaan. Kaikki eivät sääntöjä kuitenkaan aina noudata.

– Kerran löytyi 300 litraa yhdellä tarkastuksella, kertoo johtava palotarkastaja Juhani Vakkila Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitos seuraa asiaa ja tekee tarkastuksia varsinkin silloin jos heille vinkataan, että jossain olisi enemmänkin bensaa säilytyksessä. Vakkilan mukaan tilanne on tällä hetkellä rauhallinen verrattuna muutaman vuoden takaiseen.

– Joskus aiemmin tilanne oli pahempikin kuin nyt, mutta kyllä sitä edelleenkin virheellisesti varastoidaan, sanoo Vakkila.

Kerrostalossa säilytys suurempi ongelma

Omakotitalojen autotallien lisäksi bensaa säilötään kerrostalojen yhteisissä autotalleissa, joissa ongelma on isompi. Kerrostalossa säilytysmäärä autotallissa on myös 60 litraa.

Kun puhutaan palavasta nesteestä, niin siinä on aina vaara.

palotarkastaja Juhani Vakkila

– Ongelma on se, että tuo määrä ei ole omistajakohtainen vaan tallikohtainen, sanoo Vakkila.

Yleisissä varastotiloissa kerrostalossa polttoaineita ei saa säilyttää. Kuitenkin asuntotiloissa bensiiniä saa säilyttää niin kerros- kuin omakotitalossakin 25 litraa, mutta harvempi kuitenkaan tekee sitä.

– Se aiheuttaa sellaisen hajuhaitan, että eihän siinä ole järjen häivää.

Palava neste aina vaarallista

Vaikka bensiinin säilytys tehtäisiin kuinka turvallisesti, on siinä aina omat riskinsä.

– Kaasua voi tulla niin paljon, että astia ei kestä ja se lähtee vuotamaan tai se voi rikkoutua. Lisäksi aina, kun bensaa käsitellään tratin kautta, siinä on läikkymisen vaara. Kun puhutaan palavasta nesteestä, niin siinä on aina vaara.

Palotarkastajan mukaan turvallisin vaihtoehto olisi, että polttoaineita ei säilytettäisi yhtään. Vakkila ei muista, että hälytyksiä olisi tullut bensiinin säilytyksen vuoksi.

– Ei hälytyksiä, mutta valituksia kyllä, varsinkin hajuhaitoista, sanoo Vakkila.