1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pertti Kurikan Nimipäivät kerännyt ennakkoon enemmän mediahuomiota kuin Lordi

Suomea Euroviisuissa edustava kehitysvammaisten punkbändi on antanut kevään aikana satoja haastatteluja. Yhtyeen tavoitteena on voittaa Euroviisut Wienissä.

kulttuuri
Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye.
Yle Uutiset seurasi Pertti Kurikan Nimipäivien valmistautumista Euroviisuihin.

Sami Helle ei ole pysyä housuissaan, kun hän näkee kuvia euroviisulavasta ja valtavasta yleisöstä, joka heitä odottaa Wienissä.

– Mua jännittää hirveesti. Muut kundit sanoo mulle, että niitä ei jännitä ollenkaan, mutta en mä usko noita, Helle nauraa.

Pertti Kurikan Nimipäivillä on ollut koko kevään ajan valtavasti kysyntää. Kehitysvammaisten bändityöpaja Lyhty ry:ssä on muuttunut lähes kansainväliseksi mediakeskukseksi.

Kymmenet lehdet ja tv-kanavat ovat tulleet tekemään juttua Suomen euroviisuedustajasta.

– Sitä on ihmetelty, että kuinka monta tv-kanavaa Saksassa on. Sieltä on varmaan seitsemän eri tv-kanavaa tehnyt jotain juttua, kertoo Pertti Kurikan Nimipäivien manageri Kalle Pajamaa.

Yhtye on antanut pitkin kevättä satoja haastatteluja ympäri maailmaa. Puhelin- ja Skype-haastatteluja on tehty aina Yhdysvaltoja ja Brasiliaa myöten.

Pertti Kurikka.
Saksalainen tv-kanava kuvaa, kun Pertti Kurikka kirjoittaa nimmareita.Elina Ervasti / Yle

– On ollu aika kiirettä. On ollu kaiken maailman suomalaisia ja ulkomaalaisia radiokanavia ja telkkarikanavia ja lehtitoimittajia on ravannut ja kysellyt meiltä kaikenlaisia asioitalaidasta laitaan, sanoo laulaja Kari Aalto.

Bändi on joutunut vastaamaan monta kertaa samoihin kysymyksiin, kuten minkälaista on lähteä Euroviisuihin, mitä he kilpailulta odottavat ja tuleeko voitto kotiin.

Kaiken mediahuomion ohessa yhtye on ehtinyt myös treenaamaan.

– On me aika hyvin ehditty treenaamaan ja soittamaan laidasta laitaan. Treenit on menny tosi helvetin hyvin, summaa Pertti Kurikka.

Jätkät nauttivat

Kiinnostus kehitysvammaisten punkbändiä kohtaan on ollut poikkeuksellisen suurta. Kansainvälinen mediahuomio on ollut ennakkoon jopa suurempaa kuin viisuvoittaja Lordilla vuonna 2006.

– Lordi herätti kansainvälistä kiinnostusta ennen Euroviisuja, mutta todellinen mediamylläkkä alkoi vasta itse kisapaikalla Ateenassa, muistelee Lordin tiedotusta tuolloin hoitanut Katja Toivanen.

Pertti Kurikan Nimipäivät on ottanut saamansa huomion vastaan tyynesti.

Sami Helle.
Basisti Sami Helle on ehtinyt hieman treenaamaankin haastattelujen ohessa.Berislav Jurisic / Yle

– Ei ole ollut varmaan päivääkään ilman mediaa. Mutta bändin jätkät nauttivat, kun jengi on kiinnostunut heistä. Ei siinä mittään. Haastattelusta toiseen, nauraamanageri Kalle Pajamaa.

Kuinka viisupyöritystä jaksaa?

Pertti Kurikan Nimipäivät on todennäköisesti tuonut kehitysvammaisten asioita esille laajemmin kuin kukaan koskaan aikaisemmin. Yhtye sanoo silti lähtevänsä Euroviisuihin vain soittamaan musiikkia.

Kävipä kilpailussa miten tahansa, tietynlainen voitto on jo saavutettu.

Toni Välimäki.
Rumpali Toni Välitalo uskoo Suomen voittoon Wienin Euroviisuissa.Elina Ervasti / Yle

– Toivotaan, että tällä tulee olemaan jotain suurempaa vaikutusta ylipäätään kehitysvammaisten elämään ympäri maailman, sanoo manageri Kalle Pajamaa.

Bändillä on edessä kahden viikon viisureissu, johon kuuluu paljon harjoituksia ja päivät ovat pitkiä. Pajamaa vakuuttaa, että ennenkin maailmalla kiertänyt yhtye jaksaa rupeaman. Mukaan on lähdössä kahden managerin lisäksi sukulaisia ja läheisiä.

– Jää nähtäväksi. Hyvin kai ne jaksaa. Se käydään vielä läpi, mitkä haastatteluista kannattaa tehdä.

Sami Helle aikoo irtautua viisuhuumasta olemalla itsekseen.

– Sitten jos on vapaata, niin mä oon enimmäkseen omassa huoneessa. Katotaan jos ois samantyyppinen paikka kuin Linnanmäki. Jos pääsis huvipuistoon niin se ois nastaa!

Nähdään torilla!

Kari Aalto.
Laulaja Kari Aalto ei jännitä viisulavalle menemistä.Elina Ervasti / Yle

Pertti Kurikan Nimipäivät on nostettu Euroviisuissa suosikkien joukkoon. Tottuneelle esiintyjälle Kari Aallolle suosikkiasema ei tuo paineita.

– Ei mua jännitä. Mä oon aina sellanen, että mä meen lavalle ja hoidan homman ja sit kun mä tuun pois, niin se on siinä, sanoo Kari Aalto.

– Ei yhtään jännitä. Me mennään sinne Wieniin voittamaan ja nähdään torilla, jatkaa Toni Välitalo.

Kari Aalto on keksinyt taktiikan, kuinka Euroviisujen voitto tulee tällä kertaa Suomeen.

– Jos siellä kaikki muut on balladia tai discoo tai räppiä, niin meiltä tulee punkkia.

– Jos Pertti Kurikan Nimipäivät voittaa, niin pitäkää peukku pystyssä. Kiitoksia kaikille! Ei muuta, lopettaa haastattelun Pertti Kurikka.

Lue seuraavaksi