Rakennusalalle jopa työvoimapula - miljardien hankkeet lähdössä liikkeelle

Keski-Suomessa on lähdössä liikkeelle useita suuria rakennushankkeita. Vaikka rakennusalan työttömyys on nyt korkea, jo vuoden päästä rakentajista saattaa olla pulaa.

Keski-Suomi
rakennusnosturi työssä.
Yle

Keski-Suomessa on lähdössä liikkeelle noin kolmen miljardin euron edestä rakennushankkeita.

– Näin suuret hankkeet varmasti säteilevät koko maakunnan talouteen, sanoo Keski-Suomen liiton kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen.

Pelkästään Metsä Groupin sellutehtaan rakentaminen Äänekoskelle on yhtiön mukaan noin kuuden tuhannen työpaikan projekti. Sen lisäksi päätettyinä ovat muun muassa uuden Keski-Suomen keskussairaalan rakentaminen, Jyväskylän Kankaan alueen rakentaminen ja Lutakon täydennysrakentaminen.

Vuoden päästä on rakentajilla kädet täynnä.

Jorma Mustakangas

– Mietityttää, että mistä näille kaikille löydetään tekijät. Vuoden päästä on rakentajilla kädet täynnä, sanoo rakennusyhtiö Skanskan Keski-Suomen yksikönjohtaja Jorma Mustakangas.

Huhtikuun tietojen mukaan Keski-Suomessa oli hieman yli tuhat työtöntä rakentajaa, ja rakentajien työttömyysprosentti oli 29.

Mustakangas näkee, että suuresta työttömyydestä huolimatta rakennusala on Keski-Suomessa hyvässä vaiheessa.

– Jyväskylässä on esimerkiksi asuntorakentaminen ihan hyvällä mallilla, mutta kauppaa tehdään lähinnä sijoittajien kanssa. Kodinostajat ovat erittäin varovaisia, vaikka korkoympäristö on matala ja vakaa, Mustakangas sanoo.