Belgialaismiehen pienoismalli Waterloon taistelusta valmistui 40 vuoden jälkeen – video

Belgialaismies sai 40 vuotta sitten aloittamansa Waterloon taistelun pienoismallin valmiiksi juuri ennen taistelun 200-vuotismuistopäivää.

Ulkomaat
Belgialainen insinööri Willy Smout rakentamansa Waterloon taistelua kuvaavan pienoismallin keskellä.
Willy Smoutin mukaan 40 neliömetrin kokoisen pienoismallin rakentamiseen on kulunut jopa 40 000 työtuntia.

Belgialainen insinööri Willy Smout sai viimein valmiiksi 40 neliömetrin kokoisen Waterloon taistelun pienoismallin, jonka hän aloitti 16-vuotiaana vuonna 1975.

Pienoismallissa on 3 000 pienoissotilasta ja se esittää Waterloon taistelukenttää 18. kesäkuuta vuonna 1815 kello yhdeltä iltapäivällä, kun Napoleonin ranskalaiset joukot hävisivät brittiläisille ja preussilaisille joukoille.

– Aloitin pienoismallin tekemisen ja jatkoin sitä, kunnes jossain vaiheessa kysyin itseltäni, mihin tämä johtaa? Sitten ajattelin, että taistelun vuosipäivä olisi sopiva tähtäin, joten viimeiset vuodet työskentelin entistä kovemmin ehtiäkseni ajoissa ja lopulta pienoismalli valmistui viime viikolla, Smout sanoi.

Kemianinsinöörinä työskentelevä Smout rakensi talonsa niin, että pienoismalli mahtuisi sen kellariin. Smoutin laskelmien mukaan pienoismallin parissa on aikaa kulunut noin 30 000 – 40 000 tuntia. Rahaa hän on käyttänyt sen materiaaleihin noin 150 000 euroa. Pienoismallin henkilökohtainen arvo on kuitenkin Smoutin mukaan mittaamaton.

Smout on vakuuttunut, että pienoismalli vastaa todellisuutta sekä historiallisesti että maantieteellisesti. Hän on tehnyt tutkimustyötä kuudessa eri maassa, vieraillut kirjastoissa, museoissa ja sotilastukikohdissa sekä tietysti itse taistelupaikalla keräämässä tietoa. Pienoismallin korkeuserot ovat peräisin oikeista topografisista kartoista.

Viimeinen pienoismalliin asetettu hahmo oli Preussin armeijan lääkäri.

Smout toivoo, että nyt kun hänen elämäntyönsä on valmis, taistelua johtaneiden kenraalien jälkeläiset kävisivät tutustumassa siihen.

– Toivoisin, että Napoleonin ja Wellingtonin herttuan jälkeläiset tulisivat katsomaan pienoismallia samaan aikaan ja kättelisivät toisiaan sen äärellä, Smout sanoi.

Hän itse aikoo olla paikalla tuhansien muiden kanssa, kun taistelun muistopäivää juhlitaan Waterloossa kesäkuussa, vain vajaan sadan kilometrin päässä Smoutin kotoa.

Lähteet: Reuters