1. yle.fi
  2. Uutiset

Apurahoilla kohennetaan kulttuuria, tehdään taidetta ja ajetaan Pillurallia

Kulttuuriapuraha mahdollistaa täysipäiväisen taiteen tekemisen, sanoo suomussalmelainen keraamikko Ulla Harju. Harju oli yksi 24 kainuulaisesta Kulttuurirahaston apurahan saajista.

Säätiöt ja apurahat
Kainuun rahaston internet-sivut
Yle

Suomen kulttuurirahaston Kainuun apurahat jaettiin torstai-iltana. Kainuussa apurahojen saajia oli 24 ja suuruudeltaan avustukset vaihtelivat 3 000 eurosta 24 000 euroon. Suurimpien apurahojen saajia on kaksi.

Kajaanilainen elokuvantekijä Markku Heikkinen sai 24 000 euroa Kainuun Kongolaiset -dokumenttielokuvan tekemiseen. Suomussalmelainen keraamikko Ulla Harju sai myös 24 000 euron apurahan taiteelliseen työskentelyyn.

Harjulle apuraha on ensimmäistä kertaa henkilökohtainen ja helpottaa taiteilijan työn tekemistä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun minulla on varmuus tulosta koko vuodeksi. Se mahdollistaa keskittymisen pelkästään keramiikkataiteen tekemiseen, kertoo Harju.

Tämä on ensimmäinen kerta kun minulla on varmuus tulosta koko vuodeksi.

Ulla Harju

Käyttökeramiikka ei käy kaupan

Tähän mennessä tulot taiteen tekemiseen ovat tulleet opetustyöstä Kiantama-opistossa, sillä taiteen tekeminen ei itsessään elätä eikä sieltä saa tuloja.

– Käyttökeramiikka ei käy kaupan ja tällaisena aikana ostavia ihmisiä ei ole. Siksi käsin tehdyille astioille ei ole kysyntää. Eletään ihmeellistä aikaa, kun muumimukitkin tehdään Thaimaassa, ihmettelee Ulla Harju.

Kiantama-opistossa opetustyöt ovat loppusuoralla tämän lukuvuoden osalta. Ensi syksynä Harju on uudessa tilanteessa.

Eletään ihmeellistä aikaa, kun muumimukitkin tehdään Thaimaassa.

Ulla Harju

– Jätän opetustyöt vuodeksi ja keskityn pelkästään taiteen tekemiseen. Nyt on helpompi osallistua myös näyttelyihin. Kesäkuussa avautuu yksityisnäyttely Suomussalmella Hiljaisen Kansan Niittytuvalla, osallistun myös Galleria Kiepin ”Otson omana” ryhmänäyttelyyn sekä Ranskassa järjestettävään kansainväliseen uurnakilpailuun, jossa ensimmäinen jyrytys on jo läpäisty. Näihin näyttelyihin teokset ovat jo kutakuinkin valmiina. Kajaanissa myöhemmin kesällä järjestettävän Art Kainuu yhteisnäyttelyn suunnitelmat ovat vielä kesken, kertoo Harju.

Karvanopat, jytisevät bassot ja wunderbaumit luovat tunnelmaa

Kainuuseen myönnetyistä Suomen Kulttuurirahaston apurahojen saajista yksi on Kajaanin Tanssinedistämisyhdistys Routa.Yhdistyksen saaman 14 000 euron suuruisen apurahan turvin toteutetaan Pilluralli-esityskokonaisuuden Kajaanin osuus.

Taustapeilistä roikkuvat karvanopat heilahtelevat autossa.
Jyrki Utriainen / Yle

Tanssiesitys toteutetaan yhteistyönä, jossa tanssiteatteri Roudan lisäksi mukana ovat Täydenkuun Tanssit Pyhäsalmelta ja tanssiteatteri Minimi Kuopiosta.

Esitys käyttää julkista tilaa eli tanssia esitetään tuunatuissa autoissa, joissa tunnelmaa luovat karvanopat, jytisevät bassot ja wunderbaumit. Tanssia esitetään myös joutomailla ja maantienvarsilla sekä kaupunkien turuilla ja toreilla. Pillurallia voi seurata joko takapenkiltä esiintyjien autoissa, omalla kaaralla perässä ajaen tai kadulla tapahtumia katsoen.

– Myymme lippuja näihin autoihin, jotka ajavat ympäri kaupunkia. Autoissa voi kokea esitystä omalla tavalla ja niissä tapahtuu jotakin. Parhaan kokemuksen saavat lipun ostaneet, mutta esitystä voi seurata myös ilmaiseksi kadulta käsin, jolloin näkee hyvän osan esityksestä, kertoo Roudan taiteellinen johtaja Kira Riikonen.

Myymme lippuja näihin autoihin, jotka ajavat ympäri kaupunkia.

Kira Riikonen

Tanssiesityksen demoversiota kokeiltiin jo viime kesänä Pyhäjärvellä, jossa Täydenkuun Tansseilla heinäkuun lopulla nähdään myös Pillurallin ensi-iltaesitys. Kajaaniin Pilluralli karahtaa vuoden kuluttua touko-kesäkuun vaihteessa. Jokainen esitys on omanlainen ja kulttuurirahaston apuraha on kohdennettu juuri Kajaanin tapahtumaan.

– Kajaanin esitys on laajempi ja lisäämme yleisötyötä ottamalla mukaan erityisiä sidosryhmiä, jotka voisivat olla mukana esityksessä, paljastaa Riikonen.

Haastetta ja ahdasta tanssimista

Autossa tanssimista on jo harjoiteltu kajaanilaisen tanssijan Anna Riskin kanssa. Helppoa autossa tanssiminen ei ole.

Se ei ole samanlaista tanssia, millaista se on tanssisalissa.

Kira Riikonen

– Siellä voi tanssia ahtaammin ja auton ulkopuolella voi tanssia myös. Näitä olemme tutkineet ja siinä on omat haasteensa. Se ei ole samanlaista tanssia, millaista se on tanssisalissa, naurahtaa Kira Riikonen.

Torstaina jaettuja apurahoja myönnettiin elokuvien ja taiteen tekemisen lisäksi kainuulaisen kulttuurin kehittämiseen sekä tutkimus- ja väitöskirjatyöhön. Kainuun maakuntaan apurahoja jaettiin yhteensä 194 000 euroa.

Lue seuraavaksi