1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kotipuutarhurit hamstraavat lavakauluksia – laatikkoviljely yleistyy huimaa vauhtia

Kuormalavojen eli trukinlavojen kaulukset menevät kuin kuumille kiville. Yhä useampi kotipuutarhuri on innostunut lava- ja laatikkoviljelystä. Lavakauluksien avulla pääsee kokemattomampikin puutarhuri kätevästi alkuun. Laatikossa viljely onnistuu vaikka asfaltin päällä.

luonto
Lavakauluksista tehtyjä viljelylaatikoita  puutarhassa
Lavakauluksista tehtyjä viljelylaatikoita Aino ja Ari Pätsin puutarhassa Seinäjoella.Aino ja Ari Pätsi

Lavakaulus on kuormalavoissa käytetty puinen kehys, josta saa helposti viljelylaatikon. Yksi kaulus on 20 senttiä korkea, mutta kauluksia voi myös pinota päällekkäin, jos haluaa korkeamman laatikon.

– Lavakaulusten kysyntä on lisääntynyt nopeasti. Kyllä nyt voi puhua jo buumista, sanoo Vaasan Laatulavan myyntipäällikkö Teemu Metsälä. Metsälä tietää, että tämäkin innostus on tullut Suomeen lahden takaa Ruotsista.

Kymmeniä kauluksia kerrallaan

Metsälä alkoi myydä lavakauluksia kolme vuotta sitten verkossa ilmoitellen ja koska kysyntää oli, hän perusti verkkokaupan viime vuonna. Uusia yrittäjiä lavakaulusmarkkinoille on tullut nopeasti. Verkkokauppoja on jo useita ja lisäksi lavakauluksia myydään puutarhaliikkeissä ja rautakaupoissa. Hintakin on noussut samaan tahtiin kuin kysyntä lisääntynyt.

– Pääkaupunkiseudulle menee paljon kauluksia. Omakotiasujat saattavat tilata jopa kymmeniä kerrallaan, kertoo Metsälä.

Myynnissä on sekä uusia että käytettyjä lavakauluksia. Kokojakin löytyy useampia.

– Kaulusta ei tarvitse välttämättä käsitellä mitenkään, sillä se harmaantuu kauniisti. Jos pinnan haluaa kuitenkin käsitellä, niin pellavaöljy on hyvä siihen tarkoitukseen, selvittää Teemu Metsälä.

Kierrätystä puutarhassa

Kurikan Marttojen puheenjohtaja Suvi Veijalainen on perehtynyt laatikkoviljelyyn oman pitkäaikaisen harrastamisensa kautta. Hän itse asuu nykyisin rivitalossa, joten varsinaisille lavoille ei ole tilaa omalla pihalla, mutta pienempiä villjelylaatikoita siellä on.

Suvi Veijalainen ei ihmettele ollenkaan sitä, että lava- ja laatikkoviljelystä on tullut suosittua.

– Se on hauska koko perheen harrastus. Halutaan tietää mitä syödään, halutaan olla omavaraisia ja saada omaa satoa. Laatikon voi laittaa melkein minne tahansa ja melko pieneen tilaan, laatikoita voi siirrellä, listaa Suvi Veijalainen syitä laatikkoviljelyn suosioon.

Veijalainenkin on pannut merkille, että lavakaulukset ovat nyt hitti ja siihen selitys löytyy varmasti myös kestävän kehityksen ajatuksesta ja kierrätyksen suosiosta.

Onnistumisen ilo!

Laatikkoviljely sopii hyvin myös aloittelijoille ja niille, jotka eivät ole varsinaisia viherpeukaloita. Hekin voivat kokea onnistumisen iloa.

Suvi Veijalaisen vinkki aloittelijoille on kuitenkin se, että kannattaa ehkä aloittaa yhdellä tai kahdella laatikolla ja valita ehkä lavakauluksistakin se pienempi koko. Lisäksi tietoa kannattaa hankkia ennen kuin täyttää laatikkonsa mullalla ja hankkii taimet ja siemenet. Tärkeätä on selvittää esimerkiksi se, mitkä kasvit viihtyvät keskenään. Tietoa on tarjolla paljon. Ohjeita laatikkoviljelyyn löytyy muun muassaHyötykasviyhdistyksen (siirryt toiseen palveluun)jaMarttojen (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuilta.

Suvi Veijalainen yrttipurkki kädessä
Suvi Veijalainen Elina Kaakinen / Yle

Vähimmällä työllä pääsee liikkeelle, jos laittaa lavakauluksen suoraan soran tai nurmikon ja juurimaton päälle. Viljely onnistuu niinkin. Parempaan lopputulokseen päästään, jos nurmikko kuoritaan pois.

– Silloin saadaan paremmin hyötyä alla olevasta maasta eli kosteutta ja eliöstö parantamaan kasvuolosuhteita.

Laatikkoviljelmät tarvitsevat hoitoa siinä missä muutkin viljelmät, joskin rikkaruohot pysyvät paremmin aisoissa laatikossakuin perinteisellä kasvimaalla. Laatikossakin voi rikkaruohojen torjumiseksi käyttää katetta. Ruohosilppu kelpaa katteeksi hyvin. Kasteleminen on tärkeää, mutta pintamullan pitää päästä välillä kuivahtamaan, että viljelmä ei homehdu. Mullaksi Suvi Veijalainen suosittelee valmiiksi lannoitettua ostomultaa.

Itse tehtyjä viljelylaatikoita
Itse tehtyjä viljelylaatikoita.

– Puutarha-alakin on valtavasti kaupallistunut ja multavalikoima on todella suuri. Nyt kun on huomattu, että laatikkoviljely on suosittua, on nimenomaan siihenkin tarkoitukseen soveltuvia multia jo tarjolla, selvittää Suvi Veijalainen.

Mielikuvitus rajana

Kasvien valinnassa ja sijoittelussa voi käyttää mielikuvitusta ja luovuutta.

– Kannattaa valita sellaisia kasveja, joista pitää. Ja kun lavakaulukset ovat pieniä, voi unohtaa viivasuorat säännölliset rivit. Sinne voi aika mielikuvituksellisesti kylvää siemenet, vaikka kukkia ja yrttejä sekaisin.

Suvi Veijalaisen mukaan aloittelijan kannattaa valita helppoja yksivuotisia kasveja. Tutuilla perusyrteillä kuten tillillä ja persiljalla on aina käyttöä.

– Mutta aivan hyvin voi laatikkoon laittaa vaikka herneitä tai yhden kesäkurpitsan tai tomaatintaimen.

Myös monivuotisten kasvien viljely on mahdollista lavoissa ja laatikoissa, mutta sillloin multaa pitää olla paksumpi kerros. Lavakauluksia on hyvä pinota kaksi, kolme päällekkäin ja lisäksi kasvit on syytä suojata talveksi.

Lue seuraavaksi