1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksittäinen kakkakikkare voi pilata uimarannan: "Älä pese vauvan pyllyä järvessä"

Useita uimarantoja jouduttiin laittamaan viime kesänä käyttökieltoon hygieniasyistä. Monet rannoista saastuivat todennäköisesti ihmisten ulosteista. THL:n mukaan uimareiden olisi syytä kantaa vastuunsa ja miettiä käytöstään rantavesissä.

Kotimaan uutiset
Kuvassa uimista vältettävä - kyltti uimarannalla
Petri Puskala / Yle

Uimarantojen kunto herätti huolta viime kesän helteillä, kun vesistöt saastuivat ulosteista. Ulostebakteerit saattoivat päätyä vesistöön lintujen, jätevesien tai ihmisten jäljiltä. Nyt kesän kynnyksellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa muistuttaa ihmisiä omasta vastuustaan.

– Hygieniasta pitää huolehtia hyvin. Ripuli- tai oksennustaudissa ei saa mennä uimaan eikä uimaveteen missään nimessä kuulu kakata. Lasten vaipatkin pitäisi vaihtaa jossain muualla kuin uimaveden äärellä, toteaa erikoissuunnittelija Outki Zacheus.

Zacheus muistuttaa, että yksittäinen tapaus voi pilata uimaveden pitkäksi aikaa. Se aiheuttaa myös muille uimareille sairastumisriskin.

– Jos vesi ei vaihdu rannalla hyvin, niin yksittäinen tapauskin vaikuttaa. Ihmisen uloste sisältää paljon mikrobeja ja toinen uimari voi sairastua niistä, jos hän nielaisee vettä saastuneella alueella.

Lue seuraavaksi