Kansainväliset velkojat haluavat turvata Talvivaaran emoyhtiön jatkon – velkojilta viimeiset lausunnot tänään

Talvivaaran Kaivosyhtiön velkojilta on tulossa vahva tuki yhtiön velkasaneeraushakemukseen. Saneerausmenettelyn selvitysmies Pekka Jaatinen on vakuuttunut tuloksesta, vaikka velkojilla on vielä vastausaikaa vuorokauden vaihteeseen asti.

talous
Pekka Jaatinen.
Yle

Talvivaaran velkojilla on saatavia 520 miljoonaa eroa. Puoltavia ääniä pitää tulla 105 miljoonan euron arvosta, jotta saneerausmenettelyä voidaan jatkaa. Äänestyksessä velkoilla on käytettävissä yksi ääni yhtä euroa kohti.

– On selvää, että 105 miljoonan euron raja tulee täyteen ja menee reippaasti ylikin, sanoo selvitysmies Jaatinen.

Virallisen äänestystuloksen Jaatinen toimittaa Espoon käräjäoikeudelle tarkistusten jälkeen. Siihen menee muutamia päiviä. Käräjäoikeus odottaa Jaatiselta muun muassa selvitystä, kuinka äänestys on sujunut.

– Jos äänestys osoittautuu virheettömäksi, on otettu yksi askel saneerausohjelman puolesta.

Sen jälkeen tarvitaan yhtiöoikeudellinen päätös, että nykyiset omistajat ovat valmiita hyväksymään selvittäjän ehdottaman velkojen kääntämisen osakkeiksi eli niin sanotun velkakonversion.

– Kaikkein tärkeintä on, että yhtiö löytää ratkaisun, jolla turvataan pitkäaikainen ja kestävä taloudellinen toiminta. Tässä on keskeistä, että löytyisi vaihtoehto, jossa yhtiö voisi olla rahoittamassa uutta kaivosyhtiötä, jonka tarkoitus on jatkaa kaivostoimintaa Sotkamossa.

– Täytyy selvittää, millaiseen rooliin Talvivaaran pörssiyhtiön on mahdollista päästä. Erityisesti kansainvälisiltä velkojilta on tullut vahva viesti, että ne haluavat olla mukana rahoituksen järjestämisessä.

Tuotantoyhtiö Talvivaara Sotkamon ostajaksi on ehdolla Audley Capital Advisors LPP.