Anne Pohtamon Miss Universum -vuosi esillä Tamminiemessä

Anne Pohtamon, nykyään Pohtamo-Hietasen, valinnasta Miss Universumiksi tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Kansallismuseo on hankkinut kokoelmiinsa suuren määrän Pohtamo-Hietasen iltapukuja ja muita asuja. Miss Universum -vuoteen liittyvät asut on nyt asetettu esille aitoon 70-luvun ympäristöön, entiseen presidentin virka-asuntoon, Helsingin Tamminiemeen.

kulttuuri
Anne Pohtamo asujensa edessä.

Anne Pohtamo-Hietanen tervehtii kädestä pitäen kaikki Tamminiemen ovesta sisään astuvat toimittajat ja kuvaajat. Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä malli, yrittäjä ja evankelista poseeraa vuosikymmenien kokemuksella kuvaajille kristallikruunujen loisteessa. Hymy on yhtä valloittava kuin ennenkin ja ryhdikästä naista katsellessa on helppo nähdä, miksi hän hurmasi tuomariston ensin Miss Suomi- ja sitten Miss Universum-kilvassa El Salvadorissa vuonna 1975.

Pohtamo-Hietanen myöntää olevansa keräilijä. Kotiin on kertynyt antiikkia ja vaatekaapit ovat täynnä iltapukuja, muotiluomuksia ja vintage-asuja. Kun perheen lapset muuttivat omiin koteihinsa Pohtamo-Hietanen ja häen miehensä Arto Hietanen muuttivat suuresta omakotitalosta kerrostaloasuntoon. Puvut eivät mahtuneetkaan enää mihinkään.

Anne Pohtamo-Hietanen Tamminiemen salissa.
Anne Pohtamo-Hietanen Tamminiemen salissa.Soile Tirilä / Museovirasto

– Vaatteita tursusi joka paikassa. Mieheltäni ei enää oikein riittänyt ymmärrystä. Minulla oli valtava kokoelma asuja, joista suurin osa ei ollut mahtunut ylleni enää vuosikymmeniin, Pohtamo-Hietanen kertoo.

– Mieleeni tuli, mahtaisiko kokoelmallani olla kulttuurihistoriallista arvoa. Kun otin yhteyttä Museovirastoon, sieltä näytettiin heti vihreää valoa.

Kruunu kärsi tytön leikeissä

Miss Universumin kruunun Pohtamo-Hietanen oli luvannut tyttärelleen muistoesineeksi. Tytär kuitenkin luopui siitä, jotta kruunua pääsisivät ihailemaan kaikki.

Vastavalittu Miss Universum valtaistuimellaan.
Vastavalittu Miss Universum valtaistuimellaan.Lehtikuva / United International Press

Nyt se on esillä Tamminiemen toisessa kerroksessa yhdessä voittoasujen, pokaalin ja valtikan kanssa. Kruunun etuosassa olevalta naisfiguurilta on pudonnut pää Jasmin-tyttären leikeissä, mutta se sädehtii yhä kirkkaana.

Museovirasto lunasti Pohtamo-Hietaselta kaikkiaan 77 pukua, joista 13 on nyt esillä. Näyttely polkaistiin kokoon nopeasti, sillä Miss Universum 40-vuosipäivä oli sopivasti käsillä ja Tamminiemen 70-lukulainen miljöö sopi asujen esittelyyn hyvin. Museovirastolla on aikeena kohentaa niin Tamminiemen kuin muidenkin näyttelytilojensa profiilia tulevina vuosina. Naisia houkutteleva näyttely hieman unholaan vaipuneessa Tamminiemessä antaa sopivaa potkua presidentillisen museoasunnon imagoon.

Kiltin tytön kasvuvuosi

Missivuosi kasvatti koulutytöstä maailmannaisen.

– Se oli minulle aikuistumisen vuosi, Pohtamo-Hietanen muistelee.

– Olin vasta 19-vuotias, enkä ollut edes matkustellut oikein missään. Monista asioista piti ottaa vastuuta ja oppia nopeasti.

Tuoretta missiä auttoi eteenpäin hyvä kielitaito. Pohtamo-Hietanen oli käynyt englantilaista koulua, eikä hämmentynyt kansainvälisissä piireissä.

Miss Universum -kandidaatit kiertueella El Salvadorissa.
Miss Universum -kandidaatit kiertueella El Salvadorissa.Lehtikuva / United International Press

Vuosi oli nuorelle naiselle paitsi kasvun paikka myös seikkailu niin hyvässä kuin pahassakin. Pohjolan neitoa ihailtiin, mutta samalla neidon silmät avautuivat maailman raadollisuuteen. Missikisat järjestäneessä El Salvadorissa kaapattiin kisojen järjestäjänä toiminut mies, Kolumbiassa Miss Universumilta ryövättiin korut. Maailmankaikkeuden kaunein kiersi vuoden aikana kaikkiaan 13 maassa. Pohtamo-Hietasen selvitytymiskeinoina olivat sosiaalinen luonne ja Sanelma Vuorteen mannekiinikoulun opit.

– Olin ujo, mutta avoin ja juttelin kaikille. Sanelma Vuorteen koulussa olin oppinut, kuinka ollaan ryhdikkäitä ja miten lavalle astutaan kuin kuningattaret, Pohtamo-Hietanen nauraa.

Mallintyöt veivät maailmalle ja huumeiden tuputtaminen toi takaisin Suomeen

Pohtamo-Hietanen kertoo missivuoden maailmalla taanneen hänelle leivän. Miss Universum -vuosi toi valtavasti rutiinia ja koulutti sujuvasanaiseksi Suomi-kuvan edistäjäksi.

– Sain kertoa Suomesta todella paljon. Maailma oli niin toinen silloin. Nyt globalisaatio on muuttanut maailmankuvaamme, mutta vuonna 1975 kaikki oli kaukana ja etäisyydet pitkiä, Pohtamo-Hietanen kuvailee.

– Suomea pidettiin lintukotona. Sain ylpeänä kertoa tasa-arvoasioista ja puhtaasta luonnosta. Nämä asiat kiinnostivat paljon.

Anne Pohtamon kasvokuva, jonka alareunassa lukee "Mummolle ja Pappalle rakkaudella Anne".
Newyorkilaisen Zoll Agency -mallitoimiston pr-kuva 1976.Steven Slessinger

Missivuoden jälkeen Anne Pohtamo-Hietanen jäi New Yorkiin tekemään mallin töitä. Suomessa kohuttiin hänen suhteestaan unkarilassyntyisen ravintoloitsija Jacques de la Fontainin kanssa. Media oli kuitenkin vielä silloin aika armollinen julkkiksille. Joskus Pohtamo-Hietanen sai korjailla perättömiä juttuja, jotka perustuivat huhupuheisiin.

Kohumissiä ei maailmankaikkeuden kauneimmasta saatu. Pohtamo-Hietanen pysyi kaidalla tiellä, vaikka suurkaupunki tarjosikin houkutuksia. New Yorkin mallipiireissä oli tapana nuuskaista kokaiinia juhlinnan lomassa, mutta Miss Universumille se ei sopinut.

– Oli enemmänkin harvinaista että tapasi jonkun, joka ei käyttänyt huumeita kuin sellaisen, joka käytti.

– Huumeidenkäyttö ei jäänyt kokeiluasteelle, vaan useimmat käyttivät jatkuvasti erilaisia aineita. Niitä myös tyrkytettiin kaikille. Minusta se oli ikävintä, että tyrkytettiin, vaikka kuinka yritin sanoa, etten ole kiinnostunut, Pohtamo-Hietanen muistelee.

Mallintöitä tekevä evankelista

Lopulta Pohtamo-Hietanen päätti muuttaa takaisin pienempiin ympyröihin ja Suomeen. Täältä löytyi kainaloon vanha rakkaus. Anne Pohtamo ja Arto Hietanen avioituivat 1980 ja saivat myöhemmin kolme poikaa ja yhden tyttären.

Pohtamo-Hietasen elämään on kuulunut myös poliittinen ja uskonnollinen herääminen. Hän on ollut Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2007 ja tämän lisäksi mukana Kauniaisten kunnallispolitiikassa. Pohtamo-Hietanen tunnetaan myös evankelistana. Mallinakin on riittänyt kysyntää.

– Perheeni on minulle tärkein voimavara. Voimme aina kokoontua yhteen ja tukea toisiamme, Pohtamo-Hietanen vakuuttaa.

Kauniita pukujaan Pohtamo Hietanen jaksaa yhä ihailla. Rakkaimpiin asuihin kuuluvat muun muassa Tamminiemessä esillä oleva valkoinen, Kirjokankaan valmistama Miss Universum-voittopuku. Kirjokangas oli Anne Pohtamo-Hietasen entinen kesätyöpaikka ja yritys tarjoutui valmistamaan hänelle iltapukuja missikoitosta varten.

Anne Pohtamon Miss Universum -kilpailuun liittyviä pukuja.
Yhdistelmäkuvassa vasemmalta oikealle: Miss Universum -semifinaalipuku ’Tulenlieska’, jonka suunnitteli muotitoimittaja ja -piirtäjä Rauni Palonen. Toinen vasemmalta: Miss Universum -loppukilpailupuku. Musta tyllipitsinen iltapuku on Miss Universum -toimikunnan hankkimaa puvustoa. Äärimmäisenä oikealla Miss Universum -kruunun luovutuspuku.Markku Haverinen / Museovirasto

Tärkeiden asujen joukkoon kuuluu myös Tamminiemen baariin esille asetettu Roberto Cavallin mokkanahkainen kävelypuku. Pukuun kuuluva leveähartiainen jakku pysyi muodikkaana pitkälle yhdeksänkymmenluvulle asti.

Miss Universum 1975 -näyttely on esillä Tamminimessä vuoden loppuun saakka.