Lapsi tarvitsee kesällä kunnon loman hoidosta ja koulusta

Lapsiperheissä kesän hoitojärjestelyt vaativat paljon suunnittelua. Varsinkin pienet koululaiset ovat vaarassa jäädä yksin kotiin. Esimerkiksi Ilmajoella yhdistykset järjestävät kesäviikoille ohjelmaa lapsiperheiden avuksi. Kasvatusalan ammattilaiset muistuttavat, että lapset tarvitsevat kesällä pitkän loman niin hoidosta kuin koulustakin – pari viikkoa kesän alussa ei tuo lapselle tarvittavaa lepoa ja vaihtelua.

Kotimaa
Käpälämäen päiväkodin lapsia Ilmajoella.
Käpälämäen päiväkodin lapset Ilmajoelta haluavat kesällä poimia kukkia ja tehdä voltteja trampoliinilla.Anna Wikman/Yle

Monessa perheessä tarvitaan mummot, paapat ja kummit apuun, ennen kuin lasten kesähoito sujuu. Ilmajoella järjestöt auttavat perheitä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto kutsuu lapsia leikkikentille ja 4H-yhdistys kesäkerhoihin.

– Ihan vanhempien pyynnöstä on ryhdytty pitämään kesäkerhoja. Kun monet vanhemmat ovat vielä kesäkuussa töissä, niin on joku paikka, johon lapset voi tuoda hoitoon ja siellä on ohjattua toimintaa, kertoo toiminnanohjaaja Minja Engström Ilmajoen 4H-yhdistyksestä. 4H:n kesäkerhot on suunnattu eskarilaisille ja alakouluikäisille.

Mitä kesäkerhossa tehdään, ettei se maistuisi koulunkäynniltä?

– Siellä on tosi monipuolista toimintaa: kädentaitoja, kokkausta, leikkejä ja liikuntaa. Ympäristö, luonto ja eläimetkin tulevat tutuiksi, Minja Engström selvittää.

– Mietin jo, että järjestän kerhoon liikunnallisia leikkejä. Jos on hyvä sää, ollaan paljon pihalla. Jos on huonompaa säätä, askarrellaan sisällä jotain, tuleva kesäkerhon ohjaaja, 18-vuotias Eija Lehtimäki suunnittelee. Hän on hankkinut ohjaajakokemusta pitämällä Huissin 4H-kerhoa menneen talven ajan.

Lapsia 4H-kerhossa Ilmajoen Huissilla.
Ilmajoen 4H-yhdistyksen kerhonohjaaja Eija Lehtimäki ja toiminnanohjaaja Minja Engström pitivät alkuviikosta 4H-kerhoa Huissin lapsille. Kesällä 4H-yhdistys järjestää lapsille kesäkerhoja viidellä sivukylällä.Mirva Korpela / Yle

Lomajärjestelyt ajoissa

Nina Puputti toi alkuviikosta Huissin 4H-kerhoon syksyllä koulun aloittavan Enni-tyttärensä. Enni on kulkenut kerhossa koko eskarivuotensa ja aikoo tulla kesäkuussa myös kesäkerhoon.

– Tarkoitus olisi tulla kesäkerhoon, niin olisi vähän tekemistä kesälomallakin, äiti Nina Puputti juttelee. Enni saa lomailla rauhassa koko kesän, sillä äiti on pikkusisaren hoidon vuoksi vielä kotona. Vuoden kuluttua kesällä tilanne on jo toinen.

– Ensi vuoden alusta olen menossa töihin, ja sitten pitää miettiä näitä kesäajan hoitojärjestelyjä.

– Kerhoja sitten kyllä varmasti käytetään hyödyksi ja mahdollisesti sukulaisia. Kyllä tarvetta avulle tulee, Nina Puputti uskoo.

Lapsilla oikeus lomaan

Kesäajan hoitojärjestelyt kuormittavat yleensä pienten koululaisten vanhempia. Hoito-ongelmia saattaa tulla pientenkin lasten kanssa, sillä kunnat houkuttelevat vanhempia järjestämään lapsille lomaa hoidosta mahdollisimman pitkään. Näin hoitoyksiköitä pystytään sulkemaan kesäviikoiksi. Esimerkiksi Ilmajoen kunta ei peri vanhemmilta hoitomaksua niiltä kokonaisilta kesäviikoilta, kun lapsi on poissa hoidosta.

– Se on vaikuttanut vanhempien halukkuuteen järjestellä lasten lomaviikkoja, arvioi päiväkodinjohtaja Saija Keski-Heikkilä Käpälämäen päiväkodista.

Raha toimii siis porkkanana?

– Näyttää toimivan, mutta tietysti se on myös lapsen etu. Hän saa mahdollisesti pidemmän loman.

Jatkuva vuorovaikutus kuormittaa

Varhaiskasvatuksen asiantuntija pitää mielellään lasten puolta lomajärjestelyissä.

– Meidän näkökulma on aina hyvinvoiva lapsi. Tähän hyvinvointiin kuuluu oikeus kiireeettömään, mahdollisimman pitkään lomaan. Ihan niin kuin meillä aikuisillakin tulee pitkän työvuoden jälkeen tarve lomaan, myös lapset tarvitsevat lomaa, Saija Keski-Heikkilä perustelee. Hänen mukaansa lapsi tarvitsee kesällä lomaa ainakin 3-4 viikkoa.

Saija Keski-Heikkilän mukaan lomassa lapselle parasta on se, että kontaktit vähenevät.

– Erityisesti se mikä päiväkodissakin kuormittaa, on vuorovaikutussuhteiden määrä. Sehän pienenee huomattavasti loman aikana. Jokainen aikuinen voisi miettiä joskus, että työskentelisi yhdeksän tunnin päivän 20 hengen avokonttorissa ja miettisi siinä sitä määrää sovittelua ja pelisäännöistä sopimista, Saija Keski-Heikkilä vinkkaa.

Yksin kotona

Siihen minkä ikäinen lapsi pärjää kesäviikkoina yksin kotona, ei kasvatusalan ammattilaisellakaan ole tarjota selvää ikärajaa.

– Kyllä kouluikäisistä sitten puhutaan. Ymmärrän ekaluokkalaisten vanhempien tuskan, onhan lapsi vielä pieni, Saija Keski-Heikkilä pohtii.

Sen sijaan toisen ja kolmannen luokan oppilaat pärjäävät varhaiskasvattajan mukaan pääsääntöisesti jo kotona.

– Kyllä arvelisin heidän pärjäävän. Monesti naapureista ja muista koulukavereista voi saada sitä tukea, jolloin vähän yhteisöllisestikin saadaan hoidettua niitä kesiä, Saija Keski-Heikkilä miettii.