Sipilä yhteiskuntasopimuksen syntymisestä: "Pessimisti ei pety"

Keskustan puheenjohtaja, hallitustunnustelija Juha Sipilä sanoo käyneensä työmarkkinajärjestöjen kanssa keskusteluja koko eilisen illan ja tämän päivän.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa Sibelius-Akatemiassa eduskunnassa Helsingissä maanantaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) arvioi, että neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa mahdollisesti solmittavasta yhteiskuntasopimuksesta venyvät myöhään yöhön. Sipilä luonnehti neuvotteluja "haastavaksi harjoitukseksi".

– Niin kuin vaali-iltana sanoin, pessimisti ei pety, eli kyllä hyvin realistisesti edelleenkin suhtaudun, Sipilä arvioi tänään keskiviikkona toimittajille sopimuksen syntymistä.

Sipilä sanoo käyneensä järjestöjen kanssa keskusteluja koko eilisen illan ja tämän päivän.

– Kyllä siellä on asioita, joista yhteisymmärrystä on syntymässä, mutta on siellä vaikeita kysymyksiä.

Sipilä huomautti, että lopputuloksen saaminen olisi ainutlaatuista.

– Kovasti yritetään ja painetaan loppuun saakka.

EU-komissio pudotti eilen julkaistussa talousennusteessaan Suomen kasvuennustetta tuntuvasti. Sipilä huomautti, että lähes kaikki mittarit ovat menneet huonompaan suuntaan ja edessä on valtava sopeuttamisurakka.

– Jos tätä taakkaa pystytään tällä päätöksellä ja sopimuksella helpottamaan, niin se varmasti on kaikkien etu, Sipilä sanoi.

Sipilä: Hallituspohjasta ei ole puhuttu

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus ryhtyy Sipilän mukaan tarvittaviin toimenpiteisiin.

– Suunnitelma B on, että hallitus tekee tarvittavat sopeuttamistoimet, Sipilä sanoi.

Sipilä huomautti, että viime päivinä esillä ollut kahden ja puolen viikon lisäys vuosityöaikaan ei ole ollut hänen ehdotuksensa.

– Nämä eivät ole olleet koskaan minun ehdotuksiani pöydällä. Toki työnantajien listassa se on ollut ja se on yksi selkeä keino, jolla pystytään hintakilpailukykyä parantamaan.

Sipilä korosti, että yhteiskuntasopimuksen tavoitteena oleva viiden prosentin lisäys tuottavuuteen on kuitenkin monen komponentin summa.

Sipilän mukaan nyt käytävissä neuvotteluissa ei ole puhuttu sanaakaan hallituspohjasta.

Yhteiskuntasopimuksella tavoitellaan Suomen kilpailukyvyn paranemista, josta puolestaan seuraisi kasvua ja uusia työpaikkoja.

Sipilä kertoi odottavansa järjestöiltä vastauksia huomenna torstaina iltapäivällä.