1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pieni viitasammakko voi siirtää vaikka tuulivoimalaa

Ilmajoen kunnan alueella kartoitetaan lepakon ja viitasammakon elinalueita. Asiaan pyydetään apua myös kuntalaisilta. Viitasammakon tunnistaa omaperäisestä kurnutuksesta, jota kuulee pelkästään keväisin. Lepakot taas lähtevät liikeelle vasta kun ilma on tarpeeksi lämmin.

luonto
Viitasammakko lehtipeitteen päällä.
Arja Lento / Yle

Ilmajoen kunnan alueella kartoitetaan lepakon ja viitasammakon elinalueita. EU-direktiivillä suojeltujen eläinten havainnot ovat tarpeellisia, kun kunta kaavoittaa uusia alueita.

Jos suojeltuja lajeja löytyy, on se otettava huomioon jatkossa.

– Se otetaan huomioon kaavasuunnittelussa. Suunniteltua hanketta täytyy sitten mahdollisesti siirtää jonkin verran uuteen paikkaan, sanoo Ilmajoen kaavoituspäällikkö Kaisa Sippola sanoo.

Kuntalaisia pyydetään ilmoittamaan havainnoista joko soittamalla kunnanvirastoon tai merkitsemällä havainnot kunnan nettisivuille.

– Ilmajoki on hyvin laaja kunta ja meille on tulossa uusia kaavoja. Suurin on tuulivoiman vaiheyleiskaava. Virkamiehet eivät yksinkertaisesti ehdi tutkia kunnan joka kolkkaa, Sippola toteaa.

Viitasammakon tunnistaa erikoisesta kurnutuksesta, jota kuulee pelkästään näin keväisin. Se ei elä kuivalla maalla, vaan sitä kannattaa etsiä joen varsilta, ojista, lammikoista ja vetisiltä soilta.

– Toivoisin aktiivista otetta luontoharrastajilta, maanomistajilta ja latojen omistajilta, luettelee Sippola.

Lepakko voi asustaa myös uudessa rakennuksessa

Lepakot lähtevät lentoon, kun lämpötila on noussut tarpeeksi eli plus kymmenen asteen yläpuolelle. Ne lentävät illalla myöhään tai öiseen aikaan. Lepakot asuvat kallionkoloissa, vanhoissa rakennuksissa ja yllättäen myös uudemmissakin rakennuksissa.

– Moni onkin ollut hyvin hämmästynyt, kun on löytänyt yllättäen tontiltaan lepakoita, Kaisa Sippola naurahtaa.

Ilmajoen kunnassa on laite, jolla pystytään kuuntelemaan ja havannoimaan lepakoita. Epävarmoissa tapauksissa laitetta käytetään apuna.

Lue seuraavaksi