Älä pety – löytäjä ei enää saa pitää kaikkea tavaraa

Ihmiset hukkaavat avaimia, lompakoita, puhelimia ja silmälaseja. Löytäjä ei kuitenkaan automaattisesti saa poliisille tuomaansa tavaraa. Jos omistajaa ei löydy, puhelimet, muistitikut ja kamerat joudutaan hävittämään.

hyödykkeet
Kuvassa puinen figuuri Kokkolan poliisiaseman käytävällä.
Tämä mietteliäs figuuri odottaa omistajaansa poliisin löytötavaratoimistossaJukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Vaikka tahti on viime vuosina hieman laantunut, poliisin löytötavaratoimistoon Kokkolassa kertyy tavaraa muutaman esineen päivävauhtia.

– Ihmiset hukkaavat avaimia, lompakoita, puhelimia, silmälaseja ja pyöriä. Osa lompakoista on tyhjiä, enimmäkseen niissä ovat rahat ja kortit tallella. Osassa ovat jäljellä vain kortit, sanoo toimistosihteeri Tarja Korkiala Kokkolan poliisilaitokselta.

– Moni tuo myös löytämiään rahoja. 20 euroahan on sellainen summa, että sen alle jäävää määrää ei tarvitsisi tuoda. Ihmiset haluavat kuitenkin jättää rahat, siltä varalta, että joku kysyy.

Lain mukaan löytötavaraa säilytetään kolme kuukautta, sen jälkeen löytäjä saa hakea rahat itselleen. Jos kukaan ei kaipaa tavaroitaan, esimerkiksi silmälasit luovutetaan edelleen hyväntekeväisyyskeräyksiin ja vähempiarvoinen tavara hävitetään. Kellot, korut ja muu tavara, jolla on arvoa, myydään poliisin huutokaupassa.

Tekninen kehitys on tehnyt esimerkiksi puhelimesta paljon henkilökohtaista tietoa sisältävän laitteen. Niinpä arvokkaampi omaisuus, puhelimet, muistikortit ja -tikut sekä kamerat tuhotaan poliisilaitoksella. Niitä ei anneta löytäjälle, eikä kaupata edelleen.

Varasto pullistelee pyöriä

Kolmen kuukauden sääntöön ovat poikkeuksena polkupyörät. Kokkolan poliisilaitos huutokauppaa varastonsa tyhjäksi keväällä, loppukesästä ja vielä syksyllä.

Varsinkin nuorten  kannattaisi tulla katsomaan, kadonnut pyörä saattaisi löytyä täältä.

Toimistosihteeri Tarja Korkiala

Tarja Korkialan mukaan ihmisillä saattaa olla sellainen käsitys, että kadonnut kulkuväline on varastettu edelleen myytäväksi ja viety kaupungista. Aina näin ei kuitenkaan ole.

– Nyt varastoa täyttävät syksystä asti kertyneet pyörät, joita erityisen paljon. Varsinkin nuorten kannattaisi tulla katsomaan, kadonnut pyörä saattaisi löytyä täältä.

Kuvassa pieni osa Kokkolan poliisin pyörävarastosta.
Kokkolan poliisin varastoissa on arviolta toista sataa polkupyörää.Jukka-Pekka tyhtilä / Yle

Tavaravirta hiljentynyt hieman

Korkialan näppituntuma on kuitenkin, että löytötavaroita ei kerry poliisin huostaan aivan entiseen tahtiin. Yksi syy saattaa löytyä kaupan muuttuneesta markettien jatkuneesta aukiolosta.

– Kauppoihin unohtuneet tai tippuneet esineet kulkeutuvat markettien infopisteisiin, jotka ovat auki maanantaista sunnuntaihin melkein aamusta iltaan. Voi olla, että se vaikuttaa täällä, arvioi toimistosihteeri Tarja Korkiala.