Sata hävittäjäkonetta Pohjolan taivaalle kuun vaihteessa

Suomen, Ruotsin ja Norjan lentotoimintaharjoitus järjestetään maiden pohjoisissa ilmatiloissa touko-kesäkuun vaihteessa. Suomen ilmavoimista lentoharjoitukseen osallistuu 16 Hornet-hävittäjää.

Ulkomaat
Ilmavoimien koneita ilmassa.
Keskellä suomalainen Hornet-hävittäjä Arctic Challenge 2015 -harjoituksessa.Ilmavoimat

Kolmen Pohjoismaan yhteinen lentoharjoitus on Suomen ilmavoimien tämän vuoden tärkeimpiä harjoituksia. Arctic Challenge Exercise -harjoitukseen osallistuu noin sata konetta yhdeksästä maasta ja sotilasliitto Natosta. Kolmen Pohjoismaan lisäksi harjoitukseen osallistuu Alankomaat, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat ja Nato.

Lentotoiminta toteutetaan Ruotsin, Suomen ja Norjan ilmatilassa sijaitsevilla harjoitusalueilla. Alue sisältää pääosan Pohjois-Ruotsin ilmatilasta, osan Suomen Lapista sekä alueita Pohjois-Norjasta. Suomen Hornetit tukeutuvat harjoituksessa Rovaniemen ja Bodøn tukikohtiin.

Harjoituksessa pudotetaan ilmasta-maahan-aseita Ruotsissa ja Norjassa sijaitsevilla ampuma-alueilla. Suomen Hornet-koneet eivät suorita kovien aseiden ilmasta-maahan pudotuksia.

Hornet vastaan F-16, Jas Gripen, Eurofighter ja Mirage

Arctic Challenge Exercisen tavoitteena on kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa.

Suomen 16 Hornetin rinnalla harjoitukseen osallistuu Norjasta kymmenkunta F-16-hävittäjää, Ruotsista 16 Jas Gripeniä ja Saksasta kymmmenkunta Eurofighter Typhoon -hävittäjää. Yhdysvallat tuo Pohjoisen taivaalle kaksitoista F-16-hävittäjää ja Ranska kahdeksan Mirage 2000 -hävittäjää. Sveitsi on harjoituksessa mukana Suomen tavoin Horneteilla.

Ilmatankkauskoneet saapuvat harjoitukseen Ruotsista, Saksasta ja Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimista. Nato osallistuu lentoharjoitukseen AWACS-johtokonekalustolla ja häirintäkoneilla.

Lähteet: Ilmavoimien tiedote