1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi lopetti tutkinnan vankien saamista lokitiedoista – vanginvartijat pettyivät

Poliisi ei epäile enää työturvallisuusrikosta Rikosseuraamuslaitoksen toiminnassa. Rikosseuraamuslaitos luovutti sadalle vangille lokitietoja vankilan tietojärjestelmästä. Turvariskin vuoksi Rise ei suostu enää antamaan tietoja vangeille.

Kotimaan uutiset
Vanginvartija avaa vankisellin ovea Vantaan vankilassa. Kuva on vuodelta 2014.
Vanginvartija avaa vankisellin ovea Vantaan vankilassa. Kuva on vuodelta 2014.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen vankiloiden tietojärjestelmiin on kirjattu kaikki mahdollinen vankeja koskeva tieto, kuten esimerkiksi vankien erkoisruokavaliot ja salaiset turva-asiat. Lokitiedot puolestaan kertovat, kuka tietoja on kirjannut tai katsonut rekisteristä.

Useat suomalaiset vangit alkoivat pyytää joulukuussa 2011 lokitietoja Rikosseuraamuslaitoksesta. Rikosseuraamuslaitos ehti lähettää yhteensä sadalle vangille kaikki heitä koskevat lokitiedot. Myöhemmin kävi ilmi, että vangit olivat pystyneet lokitietojen perusteella selvittämään tiettyjä turva-asioita hoitavia henkiöitä vankiloissa. Vartijoiden mukaan vangit myös olivat uhkailleet vartijoita, joiden nimiä olivat lokitiedoista löytäneet.

Rise havahtui tilanteeseen ja lopetti lokitietojen lähettämisen vuonna 2013. Nykyään lokitietoja annetaan vangeille äärimmäisen harvoin erityistilantessa.

Vanginvartijat pyysivät poliisilta tutkintaa

Vanginvartijoiden eduntavalvontaliitto pyysi poliisia selvittämään, onko Rikosseuraamuslaitoksessa syyllistytty työturvallisuusrikokseen vaarantamalla työntekijöiden turvallisuus, kun vangeille oli annettu lokitietoja.

Tutkintapyyntö tehtiin Helsingin poliisille puolitoista vuotta sitten. Poliisi selvitti asiaa ja päätti lopettaa tutkinnan.

- Rikosseuraamuslaitos oli kertomansa mukaan selvittänyt vaaratilanteita lokitietoja antaessaan. Rise myös lopetti lokitietojen antamisen, kun uhka tuli esille. Tämän vuoksi työturvallisuusrikosta ei poliisin mukaan ole tapahtunut tässä asissa, sanoo rikostarkastaja Sampsa Marttila Helsingin poliisista.

Vangit pyytävät edelleen lokitietoja rekisteristä

Vaikka Rikosseuraamuslaitos lopetti lokitietojen antamisen vangeille jo puolitoista vuotta sitten, niin vangit yrittävät edelleen saada lokitietoja itselleen.

- Meille on tullut yhteensä 300 pyyntöä näistä lokitiedoista, kertoo lakimies Esa-Pekka Hänninen Rikosseuraamuslaitoksesta.

Vartijat pettyivät tutkinnan lopettamisesta

Vanginvartijainliiton puheenjohtajan mukaan vanginvartijat ovat pettyneitä, kun poliisi lopetti tutkinnan.

- Osa vartijoista on joutunut kokemaan uhkaa lokitietojen luovuttamisen takia. Meidän mielestämme Rikosseuraamuslaitos toimi huonosti tässä asiassa, kun se antoi lokitietoja vangeille. Risessä olisi pitänyt tajuta jo tietoja luovuttaessa, että tässä on olemassa turvallisuusriski, sanoo Vanginvartijainliiton puheenjohtaja Jari Tuomela.

Lue seuraavaksi