Annis yhä hissittä: "Pyörätuolia alas tuotaessa pelottaa sekä kantajia että kannettavaa"

Porin Kulttuuritalo Annankatu 6:ssa on hissikuilu, mutta ei hissiä. Sen saamiseksi on talolla kamppailtu jo toistakymmentä vuotta. Vuoden loppuun mennessä asiaan luvataan parannusta.

hissit
Anniksella olisi hissikuilu mutta ei itse hissiä.
Pertti Pitkonen / Yle

Porilainen kulttuuritalo Annankatu 6 on kovassa käytössä. Arki-iltanakin talon kaikissa kolmessa kerroksessa saattaa olla yhtä aikaa teatteriesitys. Parhaimmillaan talossa on ollut seminaaria seuraamassa nelisensataa ihmistä.

Kivirakennuksessa on vankka hissikuilu, mutta hissiä se ei ole nähnyt vuosikymmeniin. Talossa käy nuorten lisäksi paljon myös vanhempia henkilöitä eri esityksiä katsomassa. Tai kävisi jos polvet antasivat myöten kulkea rappusia ylös tai alas. Tällä hetkellä monet liikuntaesteiset eivät pääse seuraamaan talon toisessa kerroksessa tai kellarinäyttämöllä olevia esityksiä. Pyörätuolilla liikkuvat katsojat pyritään kuitenkin kantamaan perille portaita pitkin

Tiina Laakso on ollut useita vuosia auttamassa pyörätuolilla taloon tulleita toisen kerroksen katsomoon. Se on jännittävää puuhaa.

– Kyllä rappukäytävää ylöspäin punnertaa pyörätuoli-ihmistä kantaen. Alastulo on sitten jo semmosta touhua, että en tiedä, ketä pelottaa enemmän kantajia vai kannettavaa. Ei tarvitse kuin yhden kerran jalka lipsahtaa, niin koko porukka on tuusannuuskana. Sitten alkaa maksaa se homma.

Apu luvassa ennen joulua

Hissin saamiseksi Annankatu 6:teen on aktiivisesti toimittu toistakymmentä vuotta. Nyt apu on vihdoin tulossa.

– Hissihanke on kilpailutettu, ja ensi viikolla allekirjoitetaan asiasta urakkasopimus, vahvistaa rakennuspäällikkö Harri Juhola Porin kaupungin teknisestä palvelukeskuksesta.

Hänen mukaansa liikuntaesteisille soveltuvaa hissiä aletaan rakentaa syksyllä ja tulevan sopimuksen mukaan sen tulisi olla valmis viimeistään 18. joulukuuta.

Vaikka hissikuilu on talossa valmiina, on urakka silti haasteellinen.

– Hissi tehdään erikoistilaustyönä. Se on tarkkaan mitoitettu, että se mahtuu sinne hissikuiluun, kertoo Juhola.