1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pitkäaikaistyöttömät pyörittävät kahta lippakioskia kesä-Helsingissä

Kesäkahvilakausi alkaa ensi viikolla Helsingissä tuorein voimin, kun Hietalahden torin laidan ja Lapinlahden puiston lippakiskoilta alkaa tuoksua vastapaistettu pulla. Tiskin takana häärii ihmisiä, joista osa on ensimmäistä kertaa elämässään töissä, osa taas on ollut vuosia työelämän ulkopuolella.

Kotimaan uutiset
Hietalahden lippakiskaa kunnostetaa kesää varten.
Hietalahden lippakiskaa kunnostetaa kesää varten.Diadome Oy

Uusien kahviloiden taustalla on Diakonissalaitoksen sosiaalinen yritys Diadome, joka oli saanut ESR-rahoitusta haastavassa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten työllistämiseen. Osa rahoituksesta oli tarkoitettu pienimuotoiseen kahvilatoimintaan. Idea lippakioskeista syntyi palaverissa Helsingin kaupungin kanssa.

Alkuun osa-aikahommia on tarjolla viidelle, kuudelle vaikeasti työllistyvälle, mutta kesän mittaan pestejä saattaa aueta enemmänkin. Työntekijät saavat työehtosopimuksen mukaista palkkaa, josta osa katetaan palkkatuella. Lisäksi kassalla palvelee työkokeilijoita.

Tuloksena kesän kahvilatyöstä toivotaan olevan muutakin kuin toimeentuloa; itseluottamusta, elämänhallintaa ja uusia taitoja. Diadomessa toivotaan, että syksyn tullen kaikilla lippakiskalaisilla olisi suunnitelma seuraavasta työpaikasta, opiskelusta tai jopa yrittäjyydestä. Työhön perehdytetään kädestä pitäen, eikä ketään jätetä oman onnensa nojassa kohtamaan hankalia tilanteita, vakuuttaa yritysyhteistyökoordinaattori Katri-Anna Angeria.

– Meillä on työvalmennustiimi apuna jatkuvasti ja ensimmäiset päivät joku on koko ajan paikalla auttamassa uusisa asioissa.

Jatkoa saattaa olla luvassa

Lippakioskeissa työskentelee ihmisiä hädin tuskin parikymppisistä reilusti yli viisikymmenvuotiaisiin; on pitkäaikaistyöttömiä, omaa paikkaansa etsiviä, alanvaihdosta haaveilevia. Innostuneita ei tarvinnut kauaa etsiskellä.

Angerian mukaan haaveita on jo nyt seuraavastakin kesästä, mutta mitään päätöksiä ei tehdä ennen kuin nähdään, miten tämä kesä sujuu. Ja siihen taas vaikuttaa paitsi asiakkaiden kiinnostus, niin myös sääherran suopeus.

– Ensi viikolla avataan ja auki ollaan elokuun puoliväliin asti. Jos sää vain sallii, niin sitten pidempäänkin. Eiväthän nämä kioskit ihan paraatipaikoilla ole, mutta uskomme siihen, että kaupunkilaisia houkuttelee ajatus siitä, että omilla ostopäätöksillä voi tehdä eettisen valinnan ja tukea heikoimmassa asemassa olevien ihmisten työllisyyttä ja hyvinvointia.

Lue seuraavaksi